Vladimir Putin

Putin öppnar för begränsning av presidenttid

Av: 

TT

Rysslands president Vladimir Putin under sin årliga stora presskonferens i huvudstaden Moskva.
Rysslands president Vladimir Putin under sin årliga stora presskonferens i huvudstaden Moskva.

NYHETER

Vladimir Putin säger sig vara öppen för en grundlagsändring så att en president högst kan inneha sin post i två mandatperioder.

Den ryske presidenten uttrycker också, under en årlig lång pressträff, tvivel på vad som orsakar klimatförändringarna.

I dag kan en rysk president högst sitta på sin post under två efterföljande mandatperioder, men annars hur många som helst.

Putin säger sig nu öppna för att ändra författningen vad gäller parlamentets makt och presidentens och premiärministerns roller, men säger att man i så fall måste vara mycket försiktig.

– En sak som kan ändras är att ta bort ”efterföljande” om presidentens mandatperioder. Er ödmjuke tjänare innehade posten i två på varandra följande mandatperioder, lämnade därefter sin post, och hade sedan den författningsenliga rätten att återvända till presidentposten, säger Putin på en årlig pressträff i Moskva.

Klimattvivel

Putin var president 2000–2008, premiärminister 2008–2012, och därefter president igen. Dessutom valdes han om 2018, och eftersom presidentperioden numera är sex år kan den nu 67-årige Putin sitta kvar till 2024 med nuvarande system.

Presidentens framtidsplaner följs med stort intresse. Kritiker har spekulerat om att Putin ska manipulera författningen så att han på något sätt kan fortsätta inneha makten. Kanske genom att försvaga presidentposten och bli premiärminister, eller skapa en ny statsbildning tillsammans med Vitryssland och därmed hävda att ämbetet är ett annat.

Under den årliga – Putinvänliga – maratonpressträffen avhandlas allt mellan himmel och jord. På en fråga uttrycker presidenten tvekan om klimatfrågan.

– Ingen vet vad som är upphovet till de globala klimatförändringarna, säger Putin.

Trumpanklagelser "påhittade"

Han tycks alltså tveka på den samlade vetenskapens övertygelse om att uppvärmningen orsakas av människan.

– Vi vet att det i vår jords historia har förekommit perioder med uppvärmning och nedkylning, och det kan bero på processer i universum, hävdar Putin.

Presidenten medger dock att klimatfrågan är allvarlig, inte minst för Ryssland om landets områden med permafrost tinar. Putin säger att Rysslands utsläpp av växthusgaser är lägre än i stora länder i väst men att landet ska följa sina åtaganden i enlighet med Parisavtalet.

Putin sade i inledningen också att den internationella avstängningen av Ryssland i idrottssammanhang är "politiskt motiverad".

Han gick också in på riksrättsanklagelserna mot Donald Trump, beskrev dem som påhittade och att de inte kommer att innebära slutet för amerikanens presidentskap.

ANNONS

Undernäring dödar barn - din gåva kan rädda liv.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny klimatplan räcker inte för att nå målen

ÄMNEN I ARTIKELN

Vladimir Putin

Klimatförändringar

Klimathotet

Ryssland