Modiga valet: Daniel talar ut om hånen

13-åringen kunde inte längre vara tyst om mobbningen

Publicerad:

NYHETER

Glåporden har alltid handlat om hans utseende.

I år efter år har Daniel, 13, varit tyst om den mobbning han utsatts för. Men inte längre.

– Det är inte bra att hålla det inom sig så länge. Man får så ont i hjärtat, säger han.

Det var svårt för Daniel att hålla tillbaka tårarna när han berättade om det. Om mobbningen som pågått så länge han kan minnas. Ändå gjorde han det.

I en berörande video som han själv laddat upp på Youtube förklarar Daniel, från norska Kristiansand, precis hur det känns.

– Jag tänker på dåliga saker hela tiden. Hur det var att gå i första klass. Och andra. Och tredje. Och fjärde. Och femte. Och sjätte, och så vidare. Jag har aldrig vågat berätta om det för en vuxen, säger Daniel i videon.

1 av 2 | Foto: Privat
Daniel berättade öppet på Youtube om mobbningen.

Nu berättar han

I dag går han i åttonde klass – och har till slut vågat. Men i stället för att prata med en vuxen berättade han allt för kameran, något som den norska tidningen VG tidigare rapporterat om.

I videon, som har visats över 37 000 gånger på Daniels Youtube-kanal, säger han att de ständiga påhoppen har handlat om hans vikt och längd.

– Jag blev kallad för bulle, för jag var tydligen tjock. Men jag är ju inte så tjock. Man tror att man inte är värd något, säger han.

– Det finns vissa som tror att de flesta är likadana, och att de kan mobba dem som inte är det. För att de inte är perfekta nog… men alla är perfekta på sitt sätt.

Mobbarna har bett om ursäkt

Daniels video laddades upp i slutet av oktober och redan en månad senare, när VG träffade honom, mådde han mycket bättre. Att berätta om de konstanta hånen hade hjälpt.

– Jag gjorde det för att få ut mitt budskap. Att barn som blir mobbade ska våga berätta för en vuxen som de litar på, säger Daniel till tidningen.

Flera av hans mobbare hade sett videon och bett om ursäkt och Daniels mamma Tone har fått en gladare son.

– Nu är han glad när han kommer hem från skolan. Det är inte samma ledsna Daniel som kastar ifrån sig väskan i hallen. Nu har han ett leende på läpparna, säger hon.

Ministern: ”En hjälte”

Daniels mod har väckt reaktioner i hela Norge, och har till och med nått kunskapsministern Jan Tore Sanner.

”Daniel är en hjälte. Han ger barn och unga som blir mobbade en röst och berättar hur ont det gör och vilken skada det orsakar. Att han sitter där med intrycket av att han inte är värd något – så ska inget barn ha det”, skriver han i ett inlägg på Facebook.

Telefonen går varm hos Daniel. Hundratals har hört av sig för att stötta honom i kampen mot mobbning.

– Jag blir väldigt glad, lite överväldigad och rörd, säger Daniel till VG.

Publicerad:

LÄS VIDARE