Öland

Paret chockades av död kaja – vill ha ersättning

Av: 

Matilda Aprea Malmqvist

NYHETER

Stockholmsparet gjorde en tråkig upptäckt under en promenad på Öland. En kaja hade trillat av pinn och låg död på marken. Kvinnan blev så chockad att hon fick lugnas av förbipasserande.

I ett brev till kommunen kräver paret ersättning för sin obehagliga upplevelse.

Kaja (levande, från arkivet).
Kaja (levande, från arkivet).

Paret från Stockholm var på besök på Öland när de gjorde sin chockerande upptäckt i en park. På marken låg en död kaja. Nu har paret skickat in ett brev till kommunen där de riktar kritik mot Borgholms hantering av levande och döda fåglar, skriver Ölandsbladet.

– På marken fann vi en av dessa vackra fåglar (kajor) död, precis intill gångvägen där barn, kvinnor och andra julfirare vistas. Min hustru blev rätteligen mycket upprörd och fick lugnas av förbipasserande, står det i brevet som tidningen tagit del av.

Stockholmsparet ska även ha läst en artikel i en lokaltidning om att Borgholms kommun föresatt sig att utrota stadens kajor.

– Vad är detta för vederstygglig hantering av vårt fågelliv? Vi vill nu veta att ni omprövar ert beslut att utrota stadens kajor.

– Vidare vill vi veta hur ni tänker kompensera min hustru som allvarligt skärrats av åsynen som drabbat henne?, skriver paret i sitt brev.

Kommunen förnekar massutrotning

I mejlet har de bifogat två bilder på den aktuella, döda kajan.

Magnus Karlsson, kommunens miljöstrateg, beklagar i ett svar parets ”obehagliga” upplevelse och tillbakavisar att kommunen skulle massutrota kajan. De har tillstånd att skjuta högst 1 000 kajor och inga fler.

Men någon kompensation blir det inte för Stockholmsparet.

– Det är inte aktuellt att kompensera din hustru för att hon traumatiserats av en död kaja (...) Som ni säkert kan ha förståelse för kan kommunen inte kompensera alla människor som tycker att det är obehagligt att de ibland påträffar döda djur i naturen, sägs det i svaret som Ölandsbladet tagit del av.

Publisert:

LÄS VIDARE

Fågel sköts med kraftigt luftvapen

ÄMNEN I ARTIKELN

Öland

Fåglar

Borgholm

Stockholm