Expert: Irans svar mot USA logiskt

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Irans svar på generalen Quassem Soleimanis död är logiskt, enligt Erika Holmquist, vid FOI. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Irans svar på generalen Quassem Soleimanis död är logiskt, enligt Erika Holmquist, vid FOI. Arkivbild.

Att Irans svar på generalen Qassem Soleimanis död sker i Irak är logiskt, säger en säkerhetspolitisk expert till TT. Landets regering vill undvika en konflikt på hemmaplan, men är beredd att med nålstick svara på amerikansk eskalering.

De exakta omständigheterna kring nattens missilattacker mot amerikanska militärbaser i Irak är inte helt kända, men Irans regering är öppen med att de är ett svar på drönarattacken som dödade generalen Qassem Soleimani.

"Iran vidtog och avslutade proportionella åtgärder för att försvara sig själv enligt Artikel 51 i FN-stadgan genom att attackera baser från vilka fega väpnade attacker mot våra medborgare och ämbetsmän genomfördes", skriver landets utrikesminister Javad Zarif på Twitter.

"Vill inte ha krig"

Han tillägger även att Iran varken är ute efter "eskalation eller krig".

Erika Holmquist, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), tror att Zarif är uppriktig i beskrivningen av landets avsikter.

– De vill inte låta attacken gå obesvarad, men när de säger att de inte vill ha ett krig tror jag att de menar det. Då är det från deras synvinkel proportionerligt att attackera en amerikansk bas i Irak, där attacken (mot Soleimani, reds anm.) faktiskt skedde, säger hon till TT.

Ett mildare svar

Iran talade efter attacken mot Soleimani om 13 tänkbara svar, där attacker mot militärbaser Irak får ses som ett av de mildare, enligt Holmquist. Det bästa scenariot för Iran är en respons som innebär hämnd utan att bidra till eskalering till krig.

– Jag tror att de gärna håller konflikten utanför sitt eget territorium. Och jag tror att man kan tänka sig en utveckling av attacker mot amerikanska mål runt om i Persiska viken, säger Erika Holmquist.

Publicerad:

LÄS VIDARE