Handhälsning krav för jobb i Trelleborg

Av:  TT

Ta i hand – eller glöm anställning i Trelleborgs kommun. Nu har saken avgjorts i Trelleborgs kommunfullmäktige. Arkivbild.
Ta i hand – eller glöm anställning i Trelleborgs kommun. Nu har saken avgjorts i Trelleborgs kommunfullmäktige. Arkivbild.

Skaka hand – eller glöm anställning. Så lyder förslaget som Sverigedemokraterna nu fått igenom i Trelleborg med stöd av Moderaterna, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

På måndagskvällen antog kommunfullmäktige den uppmärksammade motionen om att den som inte skakar hand med det motsatta könet av kulturella eller religiösa skäl kan glömma anställning i kommunen.

Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) har tidigare uttryckt att en handskakning utgör ”vanligt svensk folkvett”. Sverigedemokraten Helmuth Petersén, som ligger bakom motionen, har enligt tidningen uttryckt att "det är inte acceptabelt att invandrare och flyktingar sätter dagordningen för hur män och kvinnor hälsar på varandra i Sverige."

Jurister har dock sågat kommunens krav på handhälsning – och Arbetsdomstolen (AD) konstaterade även i en dom i fjol att en kvinna som inte ville skaka hand med män av religiösa skäl diskriminerades när ett företag i Uppsala avbröt en rekrytering.

Kvinnan sökte jobb som tolk, men ville inte ta den manlige chefen i hand för att det skulle vara en synd enligt hennes tolkning av islam. I stället lade hon en hand mot sitt bröst som hälsning – något som företaget ansåg inte dög på en jämställd arbetsplats. Men AD var av annan åsikt och ansåg att det inte är nödvändigt att ta just i hand för att uppnå en inkluderande effekt.

Publisert:

LÄS VIDARE