Författaren Ulla Trenter Palm är död

Deckarförfattaren och översättaren Ulla Trenter Palm är död.

– Hon somnade in lugnt och fridfullt i sitt hem i Mariefred, säger dottern Cecilia Trenter till Aftonbladet.

Ulla Trenter Palm avled på kvällen den 23 december. Fem dagar tidigare samlades barn och barnbarn i lägenheten i Mariefred för att fira hennes 83-årsdag.

– Vi tog farväl i samband med firandet. Ulla kände att hon var på väg bort. Hon har ju skrivit så mycket om döden, så det var inte särskilt dramatiskt för henne. Det blev ett stilla avsked, säger dottern Cecilia Trenter.

– Hon var verksam i Mariefred under lång tid, och hon har också skrivit en bok om staden. Det känns fint att hon fick avsluta sina dagar där.

”Hade en fantastisk känsla för språk”

Ulla Trenter Palm gifte sig med författaren Stieg Trenter 1960. Paret arbetade tillsammans fram till Stiegs död 1967. Ulla debuterade som deckarförfattare genom skriva klart romanen ”Rosenkavaljeren”, som maken hade påbörjat.

– Ulla hade en fantastisk känsla för språk och stil. Stieg var en otroligt bra berättare, men det var hon som höll ordning på språket, säger Cecilia Trenter.

– När Stieg dog hade han bara skrivit fem sidor på ”Rosenkavaljeren”, och han hade inte berättat något om sina tankar kring intrigen. Det var ett tungt arv som Ulla fick ta över, men hon lyckades hitta sin egen väg.

Skrev 24 egna deckare

Under en karriär som spände över tre decennier skrev Ulla Trenter Palm 24 egna kriminalromaner.

– Hon var väldigt existentiellt orienterad. Hon var inte rädd för de stora frågorna i livet. De finns inflätade i hennes böcker.

Cecilia Trenter beskriver sin mamma som en komplex person.

– Hon var en häftig och mångsidig människa. Hon hade en stark religiös övertygelse, och hon grubblade mycket. Hon var också väldigt kvick i repliken. Hon hade en underbar, svart humor.

1969 gifte sig Ulla med kanslichefen Johan Palm. Några år senare flyttade de till Kalkuddens gård utanför Mariefred. Där är de fyra döttrarna Cecilia, Laura, Elisabeth och Johanna uppväxta.

Ulla var ledamot i Deckarakademin, och hon höll kurser för aspirerande författare tillsammans med journalisten Kerstin Matz. Hon var även politiskt aktiv i Centerpartiet.

Ulla Trenter Palm blev 83 år gammal.

Publisert:

LÄS VIDARE