Regeringen vill skärpa lagstiftning mot sexköp

Regeringen vill nu ta krafttag mot sexköparna.

Målet är tydligt.

– Vi ska inte ha någon sexhandel i Sverige, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

I dag skriver justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) i en debattartikel i Aftonbladet att man vill skärpa lagstiftningen rörande sexköp.

Brottet ska ge fängelse, skriver man i artikeln.

Varför kommer det här förslaget nu Morgan Johansson?

– Kampen mot mäns våld mot kvinnor är en av regeringens viktigaste prioriteringar. Vi har en historia om att successivt ha byggt ut kampen mot människohandel och sexköp.

– Nu är vi beredda att ta ytterligare ett steg.

Tror ni inte detta kommer att uppfattas som populistiskt, med tanke på den senaste tidens händelser och medierapportering?

– Nej, för då kanske man inte tänker på att vi har en bakgrund där vi jobbat väldigt aktivt mot både sexualbrott i allmänhet och mot prostitution. Det har vi gjort i Sverige i tjugo års tid.

– En av punkterna handlar om att kriminalisera sexköp utomlands. Vi var på väg att lägga en proposition om det redan förra mandatperioden. Så vårt engagemang är väl känt.

Jag intervjuade en prostituerad kvinna i går och hon kritiserade sexköpslagen och menade att de utsatta kvinnorna ofta blir lämnade utan stöd i dag. Hon framhöll i stället Frankrike som ett föregångsland. Har du någon kommentar på det?

– Jag kan hålla med henne i den delen att vi behöver bli mycket bättre på att göra insatser för de kvinnor som är inne i sexhandeln.

– Just Frankrike är ett land som vi kommer att ha ett samarbete med för att kunna sprida synen som vi har om att inte acceptera sexhandel, inom EU generellt sett.

Tror du att ni kommer att få gehör för detta förslag i riksdagen?

– Vi får väl se. När det gäller att utmönstra böter ur straffskalan har jag sett att flera partier har svängt.

– När det gäller den andra delen, alltså att kriminalisera sexköp utomlands, var en majoritet emot under förra mandatperioden. Men jag hoppas nu att oppositionspartierna också svänger i den frågan.

Läs debattartikeln här.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen
Publisert:

LÄS VIDARE