Tidigare WHO-toppen: ”Behövs inget vaccin”

Storbritannien är med över 34 000 coronarelaterade dödsfall, ett av Europas hårdast drabbade länder. 

Men nu menar den före detta WHO-chefen Karol Sikora att den brittiska befolkningen kan övervinna viruset utan ett vaccin, skriver The Telegraph.

– Det finns en verklig chans att viruset kommer att brinna ut naturligt innan ett vaccin har hunnit utvecklas”, skriver Karol Sikora på Twitter.

Experter diskuterar huruvida coronaviruset kan ge immunitet. Nu kommer professor Karol Sikora som tidigare arbetat som chef inom Världshälsoorganisationen WHO med ett nytt inspel på temat.

Det är när Storbritanniens näringsminister, Alok Sharma, under söndagen meddelade att regeringen ska investera 93 miljoner pund i byggandet av landets första dedikerade vaccintillverknings- och innovationscenter (VMIC). Ytterligare 38 miljoner pund ska investeras med mål att säkerställa ett framgångsrikt utvecklar vaccin så snabbt som möjligt.

Karol Sikora, tidigare chef på WHO.
Karol Sikora, tidigare chef på WHO.

Måste ha vaccin när genombrottet kommer

Alok Sharma sa också att man måste vara redo att framställa miljontals doser vaccin tills när smittans genombrott kommer, och att denna finansiering kommer att hjälpa till att göra det.

VMCI kommer att ha kapacitet att producera nog med vaccindoser för att tillgodose hela Storbritanniens befolkning inom sex månader, har regeringen sagt, enligt The Telegraph.

Men enligt den tidigare WHO-toppen och professorn Karol Sikora kan man se ett liknande mönster överallt:

– Jag misstänker att man uppnått en högre immunitet än vad man tidigare trott. Det finns en verklig chans att viruset kommer att bränna ut naturligt innan något vaccin utvecklas, skriver Sikora på Twitter.

Den tidigare WHO-toppen tror inte att något vaccin kommer att behövas – utan att viruset kommer att ”brinna ut naturligt.
Den tidigare WHO-toppen tror inte att något vaccin kommer att behövas – utan att viruset kommer att ”brinna ut naturligt.

”Vi måste hålla avstånd”

Han fortsätter med att uppmana att landet måste fortsätta att bromsa viruset och enligt hans åsikt är det alltså en möjligt scenario att viruset bromsas av sig själv.

– Ingen påstår sig veta vad som kommer att hända med säkerhet. Jag tror i en okänd situation att detta är en möjlighet. Vi måste fortsätta att hålla avstånd och hoppas att antalet fortsätter att förbättras, skriver han.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE