Polismyndigheten

Polisledningens order: Utred många fall på kortast möjliga tid

Kritiseras av poliser: Fel att satsa på ”pinnjakt” inför jul

Av: 

John Granlund

NYHETER

Inför årets slut är polisens siffror på flera håll sämre än förra året.

Nu har polisledningen dragit i gång vad som av poliser i yttre tjänst beskrivs som “pinnjakt” – där man satsar på snabbt utredda brott, som trafikförseelser.

”Inga ’hitta på’ ärenden utan försök bara i ert vardagliga arbete identifiera ärenden som vi kan utreda på en ganska kort tid”, uppmanar en polischef i ett mejl.

Ringa narkotikabrott, olovliga körningar och andra trafikförseelser.

Det är några av brottstyperna som polisen satsar på inför årets slut.

Ett av polisområdena som inlett en insats för att förbättra statistiken är polisområde Nord i Stockholm.

Insatsen beskrivs i mejl som Aftonbladet tagit del av där polischefer hänvisar till att målet med fler redovisade ärenden under 2019 jämfört med 2018 inte kommer att nås utan “specifika insatser”.

Uppmanas hålla koll

Enskilda poliser uppmanas hålla särskild koll på de snabbt utredda ärendena:

“Nedbrutet på varje lokalpolisområde behöver samtliga redovisa flera ärenden innan årets slut. Därav uppmuntrar vi nu alla yttre grupper inom vårt eget lokalpolisområde att hålla ögonen öppna efter snabbutredda ärenden”.

De aktuella ärendena ska kunna redovisas till åklagare före årets slut:

”Inga ’hitta på’ ärenden utan försök bara i ert vardagliga arbete identifiera ärenden som vi kan utreda på en ganska kort tid”, skrivs det i ett mejl som gått ut till poliser i yttre tjänst.

Polismästare Patrick Ungsäter tog beslut om insatsen för polisområde Nord i Stockholm och beskriver målet i ett mejl till Aftonbladet:

“Målet är att redovisa flera ärenden och minska våra balanser, outredda ärenden. Det är en del i arbetet med polisens mål att ha en stark lokal närvaro och en effektiv brottsbekämpning.”

Rings in på övertid

I insatsen rings poliser in på övertid – bland annat för att delta i stora trafikrazzior under kvällar och nätter, enligt Aftonbladets uppgifter.

Bland poliser i yttre tjänst har övertidsinsatserna, som beskrivs som “pinnjakt”, väckt kritik.

– Antalet poliser är ytterst begränsat och ändå väljer man att lägga pengar och tid på att fila på statistik. Det finns helt enkelt inte poliser som kan producera det som ledningen önskar utan man lockar då med övertid och det ska skattebetalarna stå för, säger en polis till Aftonbladet.

”Betydande resurser”

Samtidigt är enheterna för grova brott hårt pressade. Men enligt polisledningen kommer den verksamheten inte att påverkas av den pågående statistikinsatsen.

“Vi har de senaste åren satsat betydande resurser på att bekämpa den grova organiserade brottsligheten och den satsningen fortsätter kraftfullt både nationellt, regionalt och lokalt. Det vi gör kortsiktigt för att klara våra mål ska också vara bra långsiktigt för att få en hållbar verksamhet över tid. Det är inte antingen eller utan både och samtidigt”, uppger Patrick Ungsäter.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

LÄS VIDARE

Stenkastning mot polisen i Trollhättan

ÄMNEN I ARTIKELN

Polismyndigheten

Stockholm

Brott

Jul

Jerzy Sarnecki