Gäng sätter skräck i Lilla Edet – kvinnlig hundägare blev attackerad

Uppdaterad 2019-08-12 | Publicerad 2019-08-07

I mitten av juli blev Marina Svenningsson, 49, och hennes hund misshandlade i Lilla Edet, norr om Göteborg.

Det finns också oro i bygden om att andra kvinnor kan ha blivit attackerade.

– Hundägare vågar inte gå ut längre. Det måste få ett stopp, säger Marina.

Sent på kvällen den 13 juli var Marina ute och gick en promenad längs Göta Älv med sin hund Rosa.

– Jag ser ett gäng killar men tittar inte på dem när jag går förbi. Sedan säger det bara pang. De sparkar på Rosa och då skriker jag att hon ska springa hem. Sedan vet jag inte så mycket mer än jag ligger ner på backen.

Marina blir medvetslös och har svårt att uppskatta hur länge hon blir liggandes på marken. När hon väl kvicknar till är Rosa borta.

– Jag fick panik för jag visste inte var hon var, men när jag kom hem satt hon utanför huset och bara skakade. Hon är en stor och gammal hund. Jag har aldrig sett henne så rädd.

Blödde från näsan och hade ont i käken

Dagen efter skulle Marina egentligen gå på kalas hos sin syster, men planerna ställs in. Hon har ont och är chockad.

– Min syster fick en chock när hon såg bilderna som jag skickade. Det blödde från näsan, jag hade en bula och ont i käken. Jag tog med Rosa, som hade fått en spark i magen, till en vän som är veterinär.

Vill inte att fler ska drabbas

För att varna andra hundägare har Marina nu bestämt sig för att berätta om misshandeln offentligt.

– Först ville jag inte prata om det men nu känner jag att det måste ut. Nu får det vara nog. Inga fler kvinnor ska känna sig otrygga när de är ute och går med sina hundar, säger Marina.

Marina har anmält misshandeln till polisen. Marcus Carlsson är förundersökningsledare och berättar att det inte finns någon misstänkt i nuläget.

– Det ska vara en handfull personer som varit inblandade i den här misshandeln. Man har hållit ett förhör med kvinnan, men vi behöver fler signalement för att komma vidare, säger han.

”Bedrövligt om de känner sig otrygga”

Leif Gardtman arbetade som tillförordnad kommunchef i Lilla Edet när Marina blev misshandlad. I en grupp på Facebook läste han att kvinnliga hundägare var oroliga.

Senast i går hörde han om en kvinna i Lilla Edet som fått problem med ett gäng när hon var ute och gick med sin hund.

– Jag vill gärna veta mer för att kunna undersöka om det är några specifika platser som vi ska bevaka extra noga. Jag tycker att det är bedrövligt om de känner sig otrygga, säger Leif Gardtman och tillägger:

– Men det har varit svårt att få tag på de drabbade kvinnorna. Som jag har uppfattat det vill de inte kommentera det eftersom de är rädda.

Fotnot: I en tidigare version förekom uppgifter att ytterligare en kvinna attackerats. Under torsdagen gick polisen ut på sin hemsida och tillbakavisade de uppgifterna.

Polisen larmades då till Lilla Edet, men när patrullen kom fram till platsen visade det sig att uppgifterna om misshandeln inte stämde. Poliserna kunde konstatera att inget brott förelåg och vill poängtera detta för att undvika ytterligare oro och att felaktiga uppgifter sprids”, skriver polisen.

LÄS VIDARE