Tårgas mot demonstranter i Hongkong

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Kin Cheung/AP/TT
Demonstranter välkomnar människor som anländer till Hongkongs flygplats.

Återigen har polisen använt tårgas mot demonstranter i Hongkong. Mer än två månader efter att protesterna tog fart på allvar pågår samtidigt ett ordkrig mellan USA och Fastlandskina, som hävdar att utländska intressen ligger bakom proteströrelsen.

Salvorna med tårgas kom efter flera varningar från kravallpolisen om att upplösa protestmarschen, om inte demonstranterna skingrade sig och slutade blockera flera vägar.

På andra håll utfärdades liknande varningar mot demonstranter utan att polisen valde att ingripa.

Rörelsen växer

Samtidigt verkar flera protester ha ägt rum utan en tillstymmelse till våldsamheter, bland annat på Hongkongs flygplats. Från att i början ha drivits av främst unga omfattar nu proteströrelsen en betydligt större grupp av Hongkongbor, med både gamla och unga som deltar.

– Vi måste berätta för våra barn om situationen i Hongkong och visa hur ett rättvist samhälle ser ut, säger Faye Lai som är ute på gatorna tillsammans med sin treåriga systerdotter.

Protesterna inleddes redan i mars men tog fart på allvar i maj, efter att Hongkongs ledning presenterat ett nu skrinlagt lagförslag som skulle göra det möjligt att utlämna misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Förslaget sågs som ytterligare en inskränkning av Hongkongs själstyre.

Västfinansierad kampanj

Efterspelet med stundtals våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser har inneburit ett huvudbry för Hongkongs ledare Carrie Lam, som har pendlat mellan att uttrycka förståelse för demonstranterna och att fördöma deras agerande. Senast hävdade Lam att månaderna av protester haft en negativ inverkan på Hongkongs ekonomi.

Tonen från Fastlandskina är dock betydligt hårdare. Förutom att militären varnat för att ingripa mot demonstranterna har regeringen i Peking antytt att proteströrelsen är en västfinansierad kampanj, ett påstående som de senaste dagarna lett till ett ordkrig med USA.

Publicerad: