Mässlingsutbrott på Karolinska i Huddinge

Ett mässlingsfall har konstaterats på Karolinska i Huddinge.

Omkring 30 personer, både patienter och personal, kan vara smittade.

En person med insyn menar dock att sjukhuset har tagit stora risker och agerat nonchalant.

Ett fall av mässling har konstaterats på Karolinska sjukhuset i Huddinge. Fallet bekräftas av Karolinska Universitetssjukhusets pressavdelning.

– Chefsläkaren bekräftar att vi har ett fall av mässling, säger Bo Albertsson på Karolinskas pressjour.

Sjukhuset arbetar aktivt med att stoppa utbredningen.

– Vi har rutiner för det här när det inträffar, säger Bo Albertsson.

30 kan ha smittats

Just nu är det en person som har bekräftats vara smittad av mässling. Men totalt är det omkring 30 personer som kan ha smittats. Sjukhuset söker nu kontakt med personerna.

– Det är ett pågående arbete men just nu är det 30 personer som kan ha smittats och skulle kunna komma ifråga för förebyggande behandling. Det rör sig både om personal och patienter, säger Maria Rotzén Östlund, biträdande smittskyddsläkare på Region Stockholm.

Personen som bär smittan ska ha varit ute och rest. Tillbaka i Sverige uppsökte personen sjukhuset med ospecifika symptom.

Personen isolerades inte

En person med insyn i Karolinska Huddinge menar däremot att sjukhuset har slarvat med sina rutiner och agerat ”nonchalant”. 

Den smittade patienten ska redan för en vecka sedan har uppsökt sjukhuset med hög feber, efter att ha rest utomlands i länder där både malaria och mässling är vanligt förekommande. 

Det togs dock inget mässlingsprov under sjukhusbesöket, istället blev personen hemskickad med antibiotikatabletter då det befarades att personen fått malaria, enligt källor till Aftonbladet.

I söndags blev personen hämtad med ambulans och fördes till akutmottagningen. Men personen isolerades inte utan ska ha legat helt öppet på en sjukbår i korridoren. 

– Det här är väldigt nonchalant. Man har inte tagit varningssignalerna på allvar och isolerat personen. Nu kan mängder av personer bära smittan. Ett rum kan vara smittat flera timmar efter att en person med mässling vistats där, säger personen men insyn till Aftonbladet.

– Sjukhuset har agerat mycket nonchalant. De borde ha tagit det säkra före det osäkra. Nu har man fått ett väldigt stort problem på halsen. Närmare 50 personer ska komma till sjukhuset idag för att få antikroppar mot mässling. 

Ovanligt

I dagens Sverige är dödsfall på grund av mässling mycket ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Det blir fler och fler fall av mässling runt om i världen. Det är en importsmitta. Mässling har stor spridningspotential, säger Maria Rotzén Östlund.

PODD: Därför ökar mässlingen med rekordfart

I nyhetspodden Aftonbladet Daily reder vi ut varför mässlingen ökar – trots att det finns ett effektivt vaccin.
 Lyssna:   iPhone  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE