Kongo-Kinshasa

Försökte stoppa ebola – mördades

Av: 

TT

En person från Världshälsoorganisationen WHO behandlar en dörr där två fall av ebola upptäckts i östra Kongo-Kinshasa. Arkivbild.

Foto: Al-hadji Kudra Maliro

NYHETER

Två personer som arbetade med att sprida information om sjukdomen ebola i Kongo-Kinshasa har mördats, enligt landets hälsodepartement.

De mördades i sina hem i norra Kivuprovinsen i östra delen av landet där lokalbefolkningen ser med stor skepsis på utländsk sjukvård. Enligt hälsodepartementet hade personerna blivit hotade under flera månader innan de dödades i helgen.

Rapporterna om morden kom dagen efter att det första bekräftade fallet av blödarsjukan ebola i provinsens huvudstad Goma konstaterades.

Myndigheterna manar befolkningen till lugn och säger att spridningsrisken är låg. Den avlidne var en pastor som besökt en kyrka i staden Butembo, en bit norrut, där han bland annat rörde vid insjuknade personer innan han åkte tillbaka till Goma med buss.

"Patienten, liksom alla passagerare på bussen från Butembo, identifierades snabbt och risken att sjukdomen skulle sprida sig i Goma är låg", lyder ett uttalande från hälsodepartementet.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Första ebolafallet i miljonstaden Goma

ÄMNEN I ARTIKELN

Kongo-Kinshasa

Ebola

Mord