Implantat dras tillbaka efter cancerkoppling

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Richard Drew/AP/TT
Läkemedelsbolaget Allergan drar tillbaka så kallade texturerade – sträva – bröstimplantat från alla marknader eftersom de kopplas till en ovanlig form av lymfcancer. Arkivbild.

Läkemedelsbolaget Allergan meddelar att företaget drar tillbaka så kallade texturerade – sträva – bröstimplantat från alla marknader eftersom de kopplas till en ovanlig form av lymfcancer.

Åtgärden, som av företaget beskrivs som en försiktighetsåtgärd, kommer efter krav från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, rapporterar journalistnätverket ICIJ.

– Det vi vet är att det är en väldigt låg frekvens som drabbas av de här problemen, men att implantaten innebär en ökad risk, säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef för olyckor, tillbud och tillsyn på Läkemedelsverket.

Redan i december i fjol stoppades implantaten från försäljning i Europa och Läkemedelsverket sade då att man hoppades att företaget självmant skulle dra in de implantat som kunde finnas kvar på kliniker.

– Svenska plastikkirurger är väl medvetna om det här. Användningen av sådana här sträva implantat har gått ner väldigt mycket den senaste tiden, sade Kristina Nilsson vid Läkemedelverkets enhet för medicinteknik.

Enligt bröstimplantatregistret (Brimp) var 88 procent av de implantat som opererades in i Sverige under 2017, som Brimp känner till, av sträva modeller, enligt registrets årsrapport. I och med tillbakadragandet är nu Allergan skyldigt att följa upp att alla oanvända implantat skickas tillbaka.

Läkemedelsverket följer nu det arbete som pågår inom EU och avvaktar eventuella direktiv därifrån.

–  Om man har implantat av den här typen är det bästa att kontakta sin vårdgivare för att diskutera vad som är bäst i det enskilda fallet, säger Ewa-Lena Hartman.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM