Publicerad:
Uppdaterad:

Oron växer på Gran Canaria – stormvindar drar in över skogsbranden

Av: Andreas Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu förvärras läget ytterligare på brandhärjade Gran Canaria.

Tusen personer har redan evakuerats från skogsbranden – och fler kan drabbas under natten.

Stormvindar drar nu in över paradisön och stoppar brandflygen.

Skogsbranden rasar på ett stort område och sprider sig mot en nationalpark och ett populärt turistområde, enligt paradisöns räddningstjänst.

Brandförsvaret har hela helgen bekämpat lågorna runt tre mil från huvudstaden Las Palmas med hjälp av flygplan och helikoptrar.

Flera kan evakueras under natten

1000 personer har evakuerats från sina hem – och under söndagen såg situationen under en kort stund ut att börja vara under kontroll, skriver spanska El Mundo.

Brandområdet hade då slutat växa. Men då kom nästa dåliga nyhet. Stormvindar drar nu in över paradisön under natten till måndagen. Enligt El Mundo väntas vindstyrkor på över 21 meter i sekunden – vilket stoppar helikoptrarna och brandflygen under natten.

Oron växer nu för att branden ska ta ny fart. På en presskonferens under söndagskvällen varnade presidenten Angel Victor Torres för att ytterligare människor kan tvingas evakueras.

– Jag förstår att våra invånare vill tillbaka till sina hem så fort som möjligt, men vi fokuserar i första hand på deras säkerhet, säger Angel Victor Torres enligt El Mundo.

55-åring gripen

500 personer bekämpar skogsbranden. Under natten till söndagen fokuserade de framför allt på att skydda Tamadaba Natural Park på öns västkust och städerna Artenara och Juncalillo. Men under natten till måndagen väntas det vara vid den södra delen av brandhärden som ytterligare invånare kan tvingas evakueras, enligt presidenten.

På lördagen greps en 55-årig man i koppling till branden. Lokal polis tror att eldhärden uppstod på grund av en lödkolv. Ett vittne på plats beskriver branden som "en av de mest smärtsamma saker jag sett i mitt liv".

Publicerad:
Publicerad: