Skjutande jägare misstog hund för vildkatt

Av:  TT

En jägare döms för djurplågeri efter att ha skjutit en hund av misstag. Jägaren på bilden har ingen anknytning till händelsen. Arkivbild.
En jägare döms för djurplågeri efter att ha skjutit en hund av misstag. Jägaren på bilden har ingen anknytning till händelsen. Arkivbild.

Jägaren var på rävjakt, men sköt en hund som han misstog för en vildkatt. Nu döms mannen till dagsböter för djurplågeri, rapporterar Hallandsposten.

Han hade friats i tingsrätten, som ansåg att han bara "i någon grad" varit oaktsam. Hovrätten resonerar annorlunda. Jägaren borde ha försäkrat sig om att det var en katt han sköt, anser domstolen.

Hunden sköts från 20 meters håll, så det borde ha funnits möjlighet att se vad det var för djur som kommit inom skotthåll när det dök upp bakom en krök på skogsvägen. Dessutom hade informationen om att en hundägare med en hund kommit in i området spridits inom jaktlaget via radio.

Hunden överlevde, men behövde veterinärvård efteråt. Hundägaren tilldöms ett skadestånd, men var själv aldrig utsatt för fara.

Efter att händelsen blivit uppmärksammad har många frågat sig om jägare har rätt att skjuta, om de gör bedömningen att det handlar om en vildkatt. I ett svar till lantbrukstidningen ATL sade en jurist på Svenska jägareförbundet att en jakträttshavare har rätt att avliva en katt som kan antas vara övergiven eller förvildad, exempelvis om jakträtten inte ligger i närheten av bebyggelse och katten saknar halsband.

Publisert:

LÄS VIDARE