Mordet på Peter Plax, 16

Peter Plax begravd på Danderyds kyrkogård

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Peter Plax jordfästes på Danderyds kyrkogård under tisdagen.

När kistan sänktes ner i jorden sjöng prästen och kören i stämmor.

– Jag vill att Peter ska bli ihågkommen som den helt underbara person han var, sade fadern Dmitri Plax.

Peter Plax mördades den 2 augusti i Sollentuna och blev bara 16 år.

Under tisdagen begravdes han. Den kyrkliga ceremonin hölls i rysk-ortodoxa kyrkan i Stockholm, jordfästningen skedde på Danderyds kyrkogård.

Prästen spred rökelse och sjöng hymner växelvis med kören i den vackra rysk-ortodoxa kyrkan, som var fylld till bristningsgränsen av stående besökare. Några fick inte plats, och stod i korridoren utanför.

Ett ensamt ljus brann vid fotändan av den traditionsenligt öppna kistan. Under den långa ceremonin stod de sörjande nästan orörliga tätt intill varandra, vägde lite på fötterna, torkade tårar. Det kändes som om alla helgon och kyrkofäder i ikoner och tavlor på väggarna deltog i sorgen.

Lade rosor

Prästen kysste Peters mamma Olga Teouch på kinderna. Hon gick fram till kistan, böjde sig ner och kysste sonens ansikte, som var täckt av ett tunt flor.

Fadern Dmitri Plax fick hjälp för att gå fram till kistan och ta farväl. Många församlade började gråta när de såg faderns förtvivlan.

Nederdelen av kistan fylldes av blommor när anhöriga och vänner defilerade förbi, lade rosor på Peters ben, strök hans kind, bugade.

Efter defileringen lades locket på kistan och skruvades fast. Åtföljd av prästen och den sjungande kören bars kistan ut på Birger Jarlsgatan till den väntande begravningsbilen, som förde kistan till Danderyds kyrka.

”Underbar person”

På kyrkogården samlades omkring 150 anhöriga, vänner och många av Peters klasskamrater från Fribergaskolan i Danderyd. Björklöven rasslade i sensommarvinden och solen tittade fram när prästen förrättade jordfästningen. När kistan sänktes ner i jorden sjöng kören och prästen i stämmor.

Efter jordfästningen sade pappa Dmitri Plax till Aftonbladet:

– Jag vill inte att Peter förvandlas till en enhet i brottsstatistiken, han ska bli ihågkommen som den helt underbara person han var.

ANNONS

Stor REA hos Ellos – få 30% rabatt på dyraste varan! Använd koden "455703" och få rabatten här!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Hundratals sörjande hedrade Peter Plax minne

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Peter Plax, 16

Danderyd

Rysk-ortodoxa kyrkan

Mord

Sollentuna