Trump visade försvarsvideo – då bröts sändningen

Donald Trump skulle hålla sin dagliga presskonferens om corona.

Då visade han en kampanjliknande video som satts ihop av hans stab i Vita huset.

Både CNN och NBC bröt sändningen.

Donald Trumps presskonferenser med coronateamet har blivit en daglig hållpunkt i USA.

Måndagskvällens upplaga innehöll ett ovanligt inslag när Trump spelade upp en video för att försvara sig mot kritiken om hur han har hanterat coronakrisen.

Filmen inleds med påståendet: ”Media spelade ner risken från början”. Det illustreras sedan med fyra korta videosnuttar ur nyhetsprogram i slutet av januari – ett från CBS och tre från Fox news, Trumps egen favoritkanal.

Donald Trump.
Donald Trump.

Filmens andra del har rubriken: ”Samtidigt vidtog presidenten beslutsamma åtgärder”. Där listas flera uttalanden och beslut som gjordes i början av mars – alltså betydligt senare än nyhetsinslagen. Bland annat nämns restriktioner för resor från Kina och Europa och införandet av nationellt nödläge.

Inklippt ljud från podcast

I filmens tredje del har Trump klippt in ljud från New Times-podcasten ”The Daily” där Vita huset-reportern Maggie Haberman är gäst. I klippet framstår det som att reportern ger Trump rätt när hon säger att resestoppet från Kina ”förmodligen fungerade”.

Haberman twittrade kort efteråt att det inte var hela sanningen:

”Deras användning av ljudet är missvisande – jag fortsatte prata och sa att han behandlade resebegränsningarna som ett uppdraget är slutfört-ögonblick. Och sedan fortsatte jag med att säga att i princip gjordes ingenting i en månad. Vilket var vad vi rapporterade om under gårdagen”.

I filmens fjärde och sista avsnitt visar Trump uttalanden från flera guvernörer, både demokratiska och republikanska, som berömmer och tackar regeringen.

– Vi har hundratals sådana klipp, men vi ville inte att det skulle bli för långt. Det är väldigt sorgligt när folk skriver falska nyheter, mestadels i New York Times, sa Trump från podiet när filmen var färdig.

Avbröt sändningen

Såväl CNN som NBC avbröt sändningen från presskonferensen när filmen visades. CNN-ankaret John King var förvånad i studion.

– Propaganda. Han har all rätt att försvara sina beslut men jag har aldrig varit med om något liknande, säger King i CNN:s sändning.

I filmen nämns inget av den kritik som riktats mot Donald Trump under coronautbrottet, exempelvis för uttalandet 26 februari om att de då 15 bekräftade fallen i USA ”snart kommer att gå ner till nära noll”.

Några dagar senare, på ett kampanjmöte, sa Trump att coronaviruset är ”Demokraternas nya bluff” och kritiserade medierna för att överdriva riskerna med viruset.

Trump: ”Total auktoritet”

Under frågestunden med journalisterna bekräftade Trump att videon satts ihop av anställda i Vita huset. Han försvarade sina och regeringens åtgärder.

– Allt vi gjorde var rätt!

När Trump sedan pressades om sitt mandat att häva karantänen i vissa delstater gav han ett svar som förvånade experterna:

– När någon är president i USA har man total auktoritet. Det är så det måste vara. Den är total, den är total, och guvernörerna vet det.

NBC:s faktagranskning visar att Trump har fel. Enligt konstitutionen är det delstaterna som har beslutanderätt i frågan.


PODD Corona - så skiljer sig den ekonomiska krisen från tidigare finanskrascher

På vilket sätt skiljer sig den här ekonomiska krisen från tidigare finanskriser? Det reder vi ut i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Läs mer om coronapandemin


Publisert:

LÄS VIDARE