Försiktig öppning av delar av Indiens ekonomi

Av:  TT

En kvinna sorterar ut chilifrukter vid ett lantbruk i byn Shertha utanför Ahmedabad i nordvästra Indien. Bilden är från den 13 mars.
En kvinna sorterar ut chilifrukter vid ett lantbruk i byn Shertha utanför Ahmedabad i nordvästra Indien. Bilden är från den 13 mars.

Indien lättar från och med i dag på restriktioner för viktig ekonomisk aktivitet i delar av landet. Men oenighet har uppstått mellan regeringen och regionala myndigheter om vad som gäller.

Hävandet av restriktioner gäller främst jordbrukssektorn, som sysselsätter en stor del av landets arbetskraft. Lättnaderna innebär bland annat att grödor kan skördas och att livsmedel ska kunna transporteras även mellan delstater, enligt BBC. Vissa offentliga projekt som sysselsätter många arbetare, såsom byggen av vägar och vattenförsörjning på landsbygden, kommer också att återupptas.

Alla verksamheter som öppnar förväntas iaktta försiktighetsåtgärder och se till att anställda håller avstånd till varandra.

Upp till delstaterna

De lättade restriktionerna gäller enbart inom områden som inte är klassade som "heta zoner", det vill säga områden där virusspridningen är stor, vilket bland annat omfattar samtliga av Indiens större städer.

Det är upp till de olika delstatsstyrena att besluta var restriktioner kan lyftas. Kerala, Maharashtra och Uttar Pradesh finns bland de som väljer att öppna delar av ekonomin.

I Uttar Pradesh får en rad industrier återuppta sin verksamhet, däribland produktion av stål, cement, konstgödsel, kläder, papper och kemikalier, rapporterar Times of India.

Kerala går längre

I Kerala har myndigheterna gått längre och låter, i zoner man klassat som gröna, busstrafik återupptas, restauranger öppna liksom flera andra småföretagarverksamheter. Det har fått centralregeringen att reagera. Inrikesdepartementet kritiserar delstatens beslut och beskriver det som en alltför långtgående tolkning av de riktlinjer som utfärdades från regeringen den 15 april, skriver Times of India.

Indiens premiärminister Narendra Modi beslutade nyligen att förlänga den allmänna nedstängningen i landet till och med den 3 maj, samtidigt som han meddelade att vissa samhällsviktiga verksamheter skulle få öppna.

Restriktionerna har lett till att miljontals människor förlorat sin dagliga inkomst. Det har också utlöst stora folkströmmar då människor som förlorat sina jobb börjat ta sig tiotals mil till sina hemorter, ofta till fots.

Publisert:

LÄS VIDARE