Fjällbor i Norrbotten vädjar inför påsken: ”Kom inte hit”

Trots myndigheternas upprepade uppmaning om att inte resa i påsk fortsätter besökare att åka till fjällen.

Vården riskerar enligt Region Norrbotten att bli hårt belastad, men flera turistanläggningar planerar att hålla öppet i veckan.

– Jag är orolig att sjukvården inte kommer orka, säger Elisabeth, 52, boende i Arjeplog.

Elisabeth är en av flera boenden i Arjeplog som oroas över antalet fjällresenärer i regionen.

– Vi ser en utökad trafik här utmed riksväg 95. Det är skoterekipage, bilar på släpvagnar och mycket packning. Det är en stor strid ström både fredagar och söndagar.

Hon säger att hon blev förvånad över att så många tycks fortsätta resandet, trots myndigheternas avrådan. Risken är stor att besökarna belastar sjukvården, menar hon.

– Vi bor i en glesbygd med begränsade resurser. Vi är en stor kommun som till ytan motsvarar både Skåne och Blekinge tillsammans, och vad jag vet har vi bara två ambulanser. I de här coronatiderna känner man: kan vi ta hand om alla?

Hon pekar på risken för bland annat skoterolyckor.

– Om vi dubblerar folkmängden från 3 000 till 6 000 ger det självklart ett ökat tryck på sjukvården.

Elisabeth, boende i Arjeplog.
Elisabeth, boende i Arjeplog.

Regionen: Intensivvården belastad

Hennes oro delas av Region Norrbotten, som ser stora problem med den fortsatta fjällturismen. Regionen säger sig ha varit i kontakt med flera turistanläggningar och uttryckt att det kan innebära en belastning för vården om de fortsätter att hålla öppet. Precis som regeringen och Folkhälsomyndigheten uppmanar de fjällresenärer att stanna hemma i år:

– Vi har svårt att ta hand om er. Intensivvården är belastad av covid 19-patienter just nu. Jag har själv hus i Arjeplogsfjällen men jag stannar hemma. Vi förstår att folk är upprörda men det kommer fler påskar, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör Norrbotten.
Anna-Stina Nordmark Nilsson, regiondirektör Norrbotten.

Kritiserar anläggningars beslut

Galtis skidanläggning i Arjeplog valde förra veckan att stänga ner. Två turistföretag i Norrbotten som valt att fortsatt hålla öppet är Camp polarcirkeln samt Lapland resorts, som äger skidanläggningarna Björkliden och Riksgränsen. Båda företagen motiverar beslutet med att deras anläggningar är små och enligt dem inte riskerar att belasta sjukvården.

– Vi har en låg beläggning om man jämför med normalsäsong. I fredags hade vi 300–400 gäster på båda skidorter. Vi har dessutom läkare på plats på båda anläggningarna, säger Lapland resorts marknadschef Christophe Risenius.

Men Anna-Stina Nordmark Nilsson menar att det inte spelar någon roll.

– Man vet inte i förväg vilken hälso- och sjukvård man behöver. Läkarna som är på plats har inte möjlighet att ta hand om och operera benbrott med mera, säger hon.

Christophe Risenius tillbakavisar att regionen ska ha berättat för företaget om riskerna med en överbelastning av vården.

– De har bara kontaktat oss och frågat om vi ska ha öppet eller inte.

Christophe Risenius, marknadschef på Lapland resorts
Christophe Risenius, marknadschef på Lapland resorts

Spanska sjukan slog hårt

Elisabeth Lestander i Arjeplog hoppas nu att företagen och besökare ska tänka om. I år är det 100 år sedan spanska sjukan bröt ut på orten, som drabbades hårt av pandemin. På påskdagen 1920 begravdes 51 personer. Det har satt spår i befolkningen och spär på oron, enligt Elisabeth Lestander.

– Spåren finns kvar generation efter generation. Min mormors mamma dog ganska ung i spanska sjukan. När man hört talas om corona tänker man: ska det bli på samma vis den här gången? Självklart är vi alla oroliga.

Elisabeth, boende i Arjeplog.
Elisabeth, boende i Arjeplog.
Publisert:

LÄS VIDARE