Sjuksköterskans kritik mot Region Stockholm: Vi bedriver krigssjukvård
Regionen trotsar Vårdförbundets krav – aktiverar inte krisavtal
Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-04-01
Vårdförbundet kräver nu att Region Stockholm aktiverar det krislägesavtal som skulle ge den hårt pressade personalen mer betalt.
Men Region Stockholm vill vidta andra åtgärder först.
– Det är krigssjukvård det vi bedriver. Om inte det här är en kris, vad är det då? säger Matilda Nygren, 29, som arbetar på intensivvårdsavdelningen på Nya Karolinska.
Under skyddsutrustningen rinner svetten. Matilda Nygren, 29, är inne på sin tolfte timme på sitt nattskift. Skyddsmasken gör att hon inte ser vilken kollega det är hon möter, först när hon sträcker fram handen för att hälsa förstår hon att det är hennes bästa vän. Sedan en vecka tillbaka är det hennes nya vardag.
– Man andas sin egen luft i de där maskerna. Vi skämtar om att vi är 50 procent dummare i de här kläderna.
Krislägesavtal aktiveras inte
Matilda och hennes kollegor är nu schemalagda i 12,5-timmarspass och flyttas runt mellan olika intensivvårdsavdelningar i Stockholm. Det gör att hon vissa veckor är schemalagd mer än 60 timmar.
Vårdförbundet skrev i förra veckan under ett krislägesavtal med Sveriges kommuner och regioner. Avtalet ger arbetsgivaren större flexibilitet i hur de kan använda sin personal, i gengäld får arbetstagaren mer betalt.
Men Region Stockholm vill ännu inte aktivera krislägesavtalet.
– Det ger inte förutsättningar för en hållbar arbetssituation. Den här krisen kommer att pågå i veckor eller månader, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.
Hon utesluter inte att avtalet kan komma att aktiveras, men menar att man först och främst vill fokusera på att bemanna upp vården i dagens läge.
– Det måste vi göra innan vi börjar använda personalen på det hårda sätt som det här avtalet säger att man ska göra, säger Anna Starbrink.
Men Vårdförbundet menar att man redan befinner sig inom ramen för vad ett sådant avtal skulle kräva av sina medarbetare.
”Region Stockholm uttalar sig i media om det ansträngda läget och beskriver situationen med att vårda de växande grupperna med corona som en storm, som en kris. Då måste givetvis personalen få ersättning enligt krislägesavtal, allt annat är oacceptabelt.”
De menar också att många medlemmars privatekonomi redan drabbats, exempelvis då en partner måste gå ner i arbetstid för att ta hand om de gemensamma barnen.
”Vi bedriver krigssjukvård”
Sjuksköterskan Matilda Nygren förstår inte varför Region Stockholm håller tillbaka avtalet.
– Pengar är inte lösningen problemet, men om vi nu ska jobba på ett sätt som avviker från tidigare schema och som betyder en oerhört tyngre arbetsbörda ska vi ha ordentlig ersättning för det.
När hon går av sitt skift möter hon den kollega som hon bytte av 12,5 timme tidigare. De brukar vara tre sköterskor som byter av varandra, nu är situationen en annan. Alla vill ställa upp i nuläget, allt för att förhindra coronavirusets spridning.
Men Matilda Nygren är orolig för hur hennes arbetssituation kommer att se ut framöver, och att hon inte kommer att få någon extra ersättning för sitt arbete.
– Det är ju krigssjukvård det vi bedriver. Om inte det här är en kris, vad är det då?
PODD Så kommer corona påverka svensk politik
I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.
Lyssna: iPhone Acast Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen
Gå med i vår opinionspanel
Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.