Sverigedemokraterna

SD störst och L under spärren

Av: 

TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har anledning att glädjas åt den nya sammanställningen.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har anledning att glädjas åt den nya sammanställningen.

NYHETER

Sverigedemokraterna ökar mest samtidigt som Kristdemokraterna och Socialdemokraterna är de stora förlorarna i opinionen. Det visar TV4:s sammanvägning av flera väljarbarometrar, gjord av Göteborgs universitet.

Det är första gången som SD går om S och blir största parti i mätningen. Skillnaden är en halv procentenhet, där SD har 24 procent av väljarstödet och S 23,5.

”Det känns såklart inget vidare. Min ambition kommer alltid vara att vi ska vara Sveriges största parti i alla mätningar. Nu har vi två och ett halvt år på oss att återvinna väljarnas förtroende och det enda sättet att göra det är genom att lösa de samhällsproblem som påverkar folk mest", skriver Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad i en kommentar till TT.

KD backar mest

Jämfört med den förra sammanräkningen, som gjordes i november förra året, är KD det parti som minskar mest. Då hade partiet 7,5 procent av rösterna, och nu landar KD på 6,4 procent. I och med det är man i princip tillbaka vid valresultatet 2018, som var 6,3 procent.

S backar näst mest, med en procentenhet, medan C, V och M är de partier som tillsammans med SD går framåt i opinionen. Om resultatet omvandlas till mandat i riksdagen har det som ibland kallas "det konservativa blocket", alltså M, KD och SD, egen majoritet med 177 mandat. I den omräkningen räknas inte L in eftersom partiet med 3,7 procent hamnar under fyraprocentsspärren.

"Tryggare och bättre"

"Det är resultat, inte snack eller spel som kommer löna sig. Vi kommer fortsätta kämpa varje dag för att leverera resultat som gör Sverige till ett tryggare och bättre land. Ett exempel är dagens satsning där Liberalerna drivit igenom 750 miljoner till rättsväsendet. Vi ska fortsätta ta ansvar för samhällets största problem", skriver Liberalernas partisekreterare Juno Blom i en kommentar.

TV4 Väljaropinion är en viktad sammanvägning av mätningar från Demoskop, Inizio, Ipsos, Novus, SCB, Sentio, Sifo, Skop och Yougov. Den görs av valforskare vid Göteborgs universitet.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln beskrevs skillnaden mellan S och SD:s väljarstöd på ett felaktigt sätt.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna