Forskare odlar eget ormgift

avTT

Publicerad:
Foto: Ravian van Ineveld/Princess Máxima Center
Mikroskopbilder av de organliknande cellklumpar som fungerar som giftkörtlar, som forskarna odlat fram från ormens stamceller.

En grupp nederländska forskare har lyckats framställa starkt gift från giftsnoken Aspidelaps lubricus i laboratoriemiljö. Forskarna började med att isolera stamceller från ormens ägg. Därefter tillsatte de tillväxtfaktorer, så att stamcellerna bildade ett slags millimeterstora kopior av ormens egna giftkörtlar.

"När vi började odla giftkörtlarna upptäckte vi att de tillverkade stora mängder gift", säger Hans Clevers vid Humbrecht Institute i ett pressmeddelande.

Ett av målen med giftprojektet är att hitta mer effektiva sätt att tillverka motgift, som kan användas för att rädda personer som blir ormbitna. I dag är den processen ganska besvärlig. Först mjölkas levande ormar på gift, som sedan sprutas in i låga doser i exempelvis en häst. Hästen tillverkar då antikroppar mot giftet, som isoleras ur blodet och kan användas som motgift.

Forskarna, som publicerar sin studie i tidskriften Cell, förklarar att stamcellsmetoden sannolikt kan användas för att framställa gift från alla kända ormarter.

Publicerad: