Rättegång om högskoleprovfusket börjar – igen

Av:  TT

När polisen gjorde ett tillslag mot fusknätverket hittade man bland annat telefoner som var uppkopplade i gruppsamtal, för att provdeltagarna skulle få rätt svar på frågorna. Arkivbild.
När polisen gjorde ett tillslag mot fusknätverket hittade man bland annat telefoner som var uppkopplade i gruppsamtal, för att provdeltagarna skulle få rätt svar på frågorna. Arkivbild.

Precis ett år har gått sedan tingsrättsdomen mot trion bakom omfattande fusk på högskoleprovet.

Men den fick rivas upp då juristdomaren i målet var jävig – och i dag inleds den nya tingsrättsförhandlingen om försäljningen av fuskpaketen, som skulle hjälpa provdeltagare till toppresultat.

Att domar rivs upp på grund av jäv är mycket ovanligt. Men just det hände med det mycket uppmärksammade och stora målet om ett omfattande fusk kring det svenska högskoleprovet.

I januari förra året dömdes fyra män till fängelse av Norrköpings tingsrätt. Av dessa sågs tre som huvudpersonerna bakom verksamheten som gick ut på att via företaget HP-hjälpen sälja fuskpaket till provdeltagare runt om i landet, som skulle hjälpa dem att uppnå bättre resultat på högskoleprovet. 23 köpare av paketen dömdes också, liksom några andra personer som haft anknytning till trions verksamhet.

Allt tas om

Ett halvår senare kom beskedet att domen ogiltigförklaras och att hela förhandlingen måste tas om på nytt. Göta hovrätt hade nämligen gjort bedömningen att juristdomaren i tingsrätten varit jävig på grund av uttalanden han gjort vid ett juristklubbsmöte. Uppgifterna kom fram genom en utomstående advokat som var med vid mötet.

Medan fallets nya åklagare ansåg att man kunde använda sig av de inspelade förhören från förra förhandlingen ville försvaret att allt ska göras om på nytt. Tingsrätten har gått på advokaternas linje, så alla förhör ska tas om.

Vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten Gunilla Arph-Malmberg kommer att ha med sig viss ny bevisning till rättegången.

– Vi har tittat i beslagtagna datorer och gjort lite djupare analyser, säger hon till TT.

Flera anmälningar

Parallellt med allt detta för en av de åtalade huvudpersonerna, en 27-årig man, en intensiv kamp för att på olika sätt visa att fallet hanterats på ett sätt som bryter mot lagen. Exempelvis har han anmält till Justitiekanslern (JK) att utredare brutit mot lagen om efterforskningsförbudet eftersom de, enligt honom, i förhör under förundersökningen efterforskat anonyma källor till olika SVT-dokumentärer om högskoleprovsfusket. JK har inlett en förundersökning om detta.

27-åringen har också gjort en anmälan till JO, som dock beslutat att inte göra något innan domen i målet vunnit laga kraft.

Han har också anklagat de tidigare ansvariga åklagarna för jäv, men en prövning av ärendet som överåklagare på Ekobrottsmyndigheten gjort visade att så inte var fallet.

Publisert:

LÄS VIDARE