Coronapandemin

Coronaviruset tros ha spridits från ormar till människor

Av: 

Ebba Thornéus

TT

NYHETER

Coronaviruset som sprids i Kina kan ha sitt ursprung hos ormar.

Det uppger forskare i tidskriften Journal of Medical Virology.

Nu är 25 människor bekräftat döda av viruset och ännu en miljonstad i Kina har satts i karantän.

Coronaviruset har nu skördat 25 människoliv i Kina där utbrottet startade. Vid midnatt sätts sjumiljonersstaden Huanggang i karantän, som är en grannstad till Wuhan. Det betyder att inga människor får lämna staden, kollektivtrafiken står stilla och alla offentliga platser håller stängt. Huanggang är den andra staden i landet som skärs av från omvärlden efter att viruset upptäckts hos människor.

Enligt forskarna visar virusets dna att det sannolikt förekommer hos ormar. Utbrottet har spårats till den numera stängda fiskmarknaden Huanan i mångmiljonstaden Wuhan, där både döda och levande djur saluförts. En handlare har erbjudit allt från levande rävar och vargungar till ormar, råttor och kamelkött, enligt en prislista som nyhetsbyrån AFP har tagit del av.

Även levande krokodiler, igelkottar och rådjur ska ha funnits i sortimentet.

Temperaturer kontrolleras vid tågstationen i Wuhan.

Djur säljs i hemlighet

Många av de första som insjuknade jobbade på marknaden och viruset spreds troligen från vilda djur eller reptiler, men den exakta källan är inte fastställd.

Sedan sarsepidemin i början av 2000-talet har Kina vidtagit flera åtgärder för att bättre övervaka och upptäcka smittsamma sjukdomar. Man har också skärpt kontrollen kring olaglig handel med exotiska djur.

Reglerna är dock inte lika strikta när det gäller vissa arter som föds upp i fångenskap. Exempelvis saluförs ormar och murmeldjur ibland i hemlighet.

Huananmarknaden i Wuhan, där utbrottet har sitt ursprung.

Råttor är delikatess

På Huananmarknaden förekom illegal försäljning av vilda djur fram tills den stängde för att rengöras och desinficeras strax efter virusutbrottet, enligt handlare som talat med The Beijing News.

Marknader som säljer levande och döda djur på det här sättet är en central del av vardagen i många städer i Asien.

Att djur som sibetkatter, råttor och fladdermöss ses som en delikatess i vissa delar av Asien kan medföra hälsorisker, i synnerhet eftersom många föredrar färskt kött som inte alltid har genomgått ordentliga kontroller.

”Från vilda värddjur”

En stor del av alla nya infektionssjukdomar kommer ursprungligen från djur, enligt Christian Walzer från miljöorganisationen Wildlife Conservation Society.

– Marknader med vilda djur innebär en unik möjlighet för virus att smitta från sina vilda värddjur, säger han till AFP.

Hittills har coronaviruset, som WHO tills vidare gett namnet 2019-nCoV, orsakat 25 personers död och gjort nästan 600 personer sjuka.

 

Viruset tros ha spridits från ormar till människor.

PODD Det nya Kinaviruset – så orolig bör du vara

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om det nya coronaviruset. Hur farligt är det och bör vi oroa oss här i Sverige? Gäst är smittskyddsexperten Pasi Penttinen.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Coronaviruset – allt du behöver veta

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

WHO

Kina

Ormar

Djur & natur

Sars