Rosengård

Skandalförening i Rosengård vann mot Skatteverket

Av: 

Aftonbladets lokalredaktion

BRF Ida i Malmö svindlades på mångmiljonbelopp. Rättsprocessen är ännu inte klar.
BRF Ida i Malmö svindlades på mångmiljonbelopp. Rättsprocessen är ännu inte klar.

NYHETER

Den svindlade HSB-föreningen Ida i Malmö behöver inte betala 24 miljoner kronor i extra skatt för bland annat arbetsgivaravgifter.

Kravet kom från Skatteverket, som ansåg att de bluffakturor som lurat av föreningen mångmiljonbelopp också var grund för arbetsgivaravgifter. Något förvaltningsrätten inte håller med om, rapporterar P4 Malmöhus.

Brf Ida överklagade Skatteverkets beslut när det kom i december 2018 och får nu alltså rätt. Det är inte känt om Skatteverket tänker överklaga och domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Nyckelpersonerna i den skandalomsusade HSB-föreningen var personligen bekanta med de ekobrottslingar som fakturerat hundratals miljoner för renoveringar som aldrig utförts.

Två tidigare styrelseledamöter i föreningen har dömts för mutbrott. Den ene bands till mutor både i form av kontanter, lyxvaror, gratis hyrbilar och resor för närmare en miljon kronor. Straffet blev fängelse i ett år och fyra månader.

Skandalen kring brf Ida avslöjades av Sydsvenskan i september 2018. Tidningen avslöjade bland annat att HSB-föreningen lånat 152 miljoner kronor utan att någon kunnat redovisa vad pengarna använts till. Sedan rullades härvan av mutbrott, falska fakturor och bedrägeri för oerhörda summor. Rättsprocessen är inte klar och misstankar omfattar även penningtvätt, skattebrott och trolöshet mot huvudman.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Ordförande pekas ut i brf-plundring
Publisert:

LÄS VIDARE

HSB Malmö stäms på nära 50 miljoner kronor

ÄMNEN I ARTIKELN

Rosengård

Malmö

Hus och hem

Mutbrott

Bluffakturor

Bedrägeri

Penningtvätt