Barn dog i taxi – misstänkt kvinna släppt

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Mikael Fritzon/TT
Kvinnan som suttit häktad för misstänkt barnadråp efter beslut av Kalmar tingsrätt har nu släppts. Arkivbild.

Spädbarnet dog under en taxiresa mellan två sjukhus. Polisutredningen om händelsen fortsätter, men den kvinna som suttit häktad som misstänkt för barnadråp har släppts.

Misstankarna mot henne kvarstår tills vidare, enligt Åklagarmyndigheten. Fortsatt häktning skulle ha krävt en starkare misstankegrad.

"För att begära kvinnan häktad på sannolika skäl måste misstankarna mot henne stärkas och det har utredningen i det här skedet inte kunnat visa. Hon ska alltså släppas fri", säger kammaråklagare Jeanette Boye i ett pressmeddelande.

Under häktningstiden har ett antal förhör hållits och andra utredningsåtgärder genomförts.

Mellan sjukhus

Barnet dog under en resa mellan Kalmar och Kristianstad den 8–9 november. Chefläkaren på länssjukhuset i Kalmar bekräftar för TT att det handlar om en transport mellan två sjukhus.

Av sekretesskäl kan hon inte gå in på varför barnet behövde föras till ett annat sjukhus.

– Ambulanserna behöver vi för att transportera sjuka. Det fanns ingen medicinsk anledning att använda ambulans, så därför använde man taxi, säger chefläkare Gunhild Nordesjö Haglund

Nu gör sjukhuset en egen utredning kring vården av barnet.

– Vi gör inte en utredning om det som hände under taxiresan. Vi utreder vår del av det hela, vården.

Gunhild Nordesjö Haglund poängterar att det är en rutinåtgärd att göra en händelseanalys när något oförutsett inträffar med en patient som precis vårdats på sjukhuset.

Inte klar

– Resultatet av utredningen kommer att visa om vi har gjort fel, men jag säger inte att vi har gjort fel. Utredningen är inte klar ännu.

Efter barnets död anhölls en man och en kvinna och båda begärdes senare häktade som misstänkta för mord, i kvinnans fall mord eller barnadråp.

Kalmar tingsrätt ansåg inte att bevisningen styrkte att barnet skulle ha mördats. Mannen släpptes medan kvinnan häktades skäligen misstänkt för barnadråp.

Barnadråp är en särskild straffrättslig term för en mamma som dödar sitt barn, ofta påverkad av en förlossningspsykos eller liknande. Barnadråp bestraffas ofta lindrigare än mord eller dråp.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Kalmar

Mord