Djur & natur

Malarianät fångar mer fisk än myggor

Av: 

TT

NYHETER

Myggnät som har distribuerats i hundratusental till vissa afrikanska länder används ofta till fiske i stället. Eftersom näten är så finmaskiga hotar fisket att ödelägga de redan ansträngda ekosystemen i kustregionerna.

Med hjälp av bistånd och pengar från bland annat Bill och Melinda Gates Foundation har hundratusentals myggnät distribuerats till flera afrikanska länder, däribland Moçambique. Näten ses som ett viktigt verktyg för att skydda människor mot den dödsbringande malariaparasiten som sprids av myggor, en sjukdom som varje år skördar en halv miljon människors liv.

Men näten används inte alltid som det är tänkt. I stället används de som fisknät, vilket kan få förödande konsekvenser för växt- och djurlivet, visar forskning vid bland annat Stockholms universitet.

"Myggnäten är avsedda som malariaskydd, men människor som lever i fattigdom använder dem för fiske. Det är oroande, eftersom detta belastar de redan överfiskade ekosystemen som finns vid kusterna", säger Benjamin Jones, doktorand vid institutionen för ekologi, miljö och botanik vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Fångar allt

Att invånarna i vissa områden använder myggnäten till fiske är inget nytt fenomen, men för första gången har forskare försökt uppskatta konsekvenserna med ett sådant fiske. Det stora problemet, enligt forskarna, är att myggnäten är så finmaskiga att de fångar alla sorters fisk urskillningslöst.

Bland sjögräsängarna i norra Moçambique, till exempel, visar studien att man – i varje drag med ett myggnät – fångar mer än hälften av den dagliga fångsten jämfört med traditionella nät. Men många av fiskarna är mycket små, inte större än ett finger.

Det betyder att de som fiskar med myggnät, och kastar i sina nät flera gånger per dag, därmed fångar ett stort antal unga fiskar. Många av de fiskar som fångas är viktiga som mat åt andra fiskarter. De är också viktiga för sjögräsängarnas ekosystem.

Svårlöst problem

I den aktuella forskningen, som presenteras i tidskriften Ambio, samlade forskarna in data från sjögräsängar runt tio kustbyar i norra Moçambique. Forskarna identifierade varje fiskart, noterade vikten för varje fiskgrupp och för den totala fångsten.

Hur problemet ska lösas vet inte forskarna, men de föreslår ett förstärkt samarbete mellan olika grupper. Som naturvårdare, samhällsvetare, hälsovårdspersonal och fiskesamhällen. På vissa håll har myndigheterna infört lagar som gör det olagligt att använda myggnät till fiske, men sådana lagar är otillräckliga, anser forskarna, eftersom människor behöver mat.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Vanligaste turistsjukdomarna – och hur de kan undvikas

ÄMNEN I ARTIKELN

Djur & natur

Malaria

Fiske

Fiskar

Moçambique

Bistånd

Mat