Mer i plånboken för pensionärerna

Regeringen har beslutat om ett nytt inkomstbasbelopp.

Det innebär att inkomstpensionen höjs med 2,1 procent för 1,5 miljoner pensionärer.

– Det här är givetvis positivt att inkomst- och tilläggspensionerna höjs. Men vi vill att pensionerna höjs ytterligare, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Aftonbladet.

I slutet av oktober beräknade Pensionsmyndigheten att nästa års höjning av inkomstbasbeloppet blir den högsta på två år.

På torsdagen fastslog regeringen beloppet. Det blir 66 800 kronor för 2020. I praktiken betyder det att alla med inkomst- och/eller tilläggspension, utan garantipension eller bostadstillägg, får en höjning av inkomstpensionen med 2,1 procent.

För en genomsnittlige pensionär innebär det drygt 250 kronor mer i plånboken varje månad. Jämfört med löneutvecklingen i övrigt är det ett bra år, enligt Pensionärernas Riksorganisation, PRO.

”Ett bra år”

– Om man tittar på hur utvecklingen har varit under de år som pensionssystemet har funnits så är det ju ett bra år, det måste man säga, säger Jan Andersson, förste vice ordförande i PRO.

De med lägre pensioner, exempelvis de med garantipension, får den något lägre höjningen på 1,7 procent. Det rör sig om 400 000 personer.

– Både i kronor och i procent räknat får de en något mindre uppräkning. Å andra sidan höjs garantipensionen med 200 kronor i månaden efter årsskiftet. Totalt sett är det ett skapligt bra år, säger Jan Andersson.

Utöver garantipensionen höjs även bostadstilläggets maxbelopp med 980 kronor, till 6 540 kronor per månad.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi menar att höjningen är positiv, men är ändå inte nöjd.

– Vi vill att pensionerna höjs ytterligare, utöver det som nu sker av index och basbelopp, säger han.

Ni gick till val på höjda pensioner. Var befinner ni er i förhållande till er målsättning?

– Vi är inte nöjda förrän pensionerna höjts ordentligt i enlighet med det vi gick till val och som står i Januariavtalet. Jag skulle säga att en stor del av vårt arbete den här mandatperioden kommer att handla om att genomföra den höjningen.

Vad skulle du vilja förändra härnäst för pensionärerna?

– Pensionerna ska höjas. Under den här mandatperioden ska vi genomföra den höjning av pensionerna för breda grupper som vi gick till val på. Alla de som arbetat och slitit ett helt arbetsliv ska ha en trygg pension, säger Ardalan Shekarabi.

Publisert:

LÄS VIDARE