Venedig

Kryssningsfartyg körde på turistbåt i Venedig

Av: 

Klas Widestrand

Joakim Magnå

NYHETER

Ett kryssningsfartyg rammade en turistbåt i Venedig på söndagsmorgonen.

Fyra personer skadades, rapporterar italienska medier.

– Båten började tuta jättemycket och folk på däck sprang mot kanten, säger Emilia Svantesson, 28, som fick ett bryskt avslut på Medelhavskryssningen.

Olyckan inträffade vid halv niotiden i Giudecca-kanalen i den italienska vattenstaden.

Strax innan kryssningsfartyget MSC Opera skulle lägga till vid kajen larmade kaptenen om ett motorfel. Två bogserbåtar försökte utan framgång bromsa det skenande fartyget.

– En bogserlina brast vid kollisionen med flodbåten, säger Davide Calderan, ordförande för bogserbåtsförbundet i Venedig, till nyhetsbyrån Ansa.

Bilder och filmer på sociala medier visar hur kryssningsfartyget rammar kajen och det mindre fartyget, turistbåten Michelangelo, samtidigt som människor på land flyr.

Två personer skadades och ytterligare två fördes till sjukhus för kontroll, enligt Corriere Della Sera.

”Började tuta jättemycket”

Emilia Svantesson från Alingsås var ombord på kryssningsfartyget.

– Man kände inte av krocken. Det var mer att båten började tuta jättemycket och folk på däck sprang mot kanten, säger hon.

– Jag tittade ut och såg att vi hade krockat med en annan båt och även med kajen.

Venedig var det sista stoppet på en veckolång kryssning i Medelhavet. I stället för att gå av fick Emilia Svantesson följa hur passagerarna på turistbåten evakuerades.

70-årige Preben Rose är på semester i Venedig och bor på ett hotell mittemot kryssningshamnen.

– Vi såg hur kryssningsfartyget körde in mot hamnen, men sedan gick något väldigt fel och kryssningsfartyget puttade ut kanalbåten som låg i hamnen, säger han.

– Just nu ligger fartyget inkilat mellan flodbåten och hamnen.

”Blev jätteskakis”

Även Sara Lundin, 36, bor i närheten.

– Jag vaknade av ett otroligt tutande här utanför. Det här stora stora fartyget kommer i hög fart och har ett mindre fartyg bredvid sig i färdriktningen som det kör på, säger hon till Aftonbladet TV.

Sara Lundin berättar att flera båtar från polisen och räddningstjänsten skickades till olycksplatsen.

– Jag blev jätteskakis. Den kom i ganska hög fart.

Enligt rederiet MSC cruises, som kör MSC Opera, lämnade fartyget hamnen i Bari under lördagen. MSC Opera kan ta upp till 2 150 passagerare och har en besättning på omkring 730 personer.

Havererade utanför Gotland

I maj 2011 drabbades MSC Opera av ett strömavbrott och blev drivande när det befann sig strax norr om Visby i Östersjön. Besättningen tvingades kalla på hjälp och fartyget fick bogseras till Nynäshamn, där passagerarna hämtades med småbåtar och kördes in till hamnen.

Smugglade kokain

Tidigare i år greps tolv passagerare ombord på MSC Opera misstänkta för drogsmuggling efter att polisen hittat 18 kilo kokain vid ett tillslag på båten.

Fartyget hade lagt till i hamnen i staden Funchal på Madeira när polisen slog till och beslagtog resväskor med chipspåsar fullastade med narkotika.

ANNONS

SISTA CHANSEN: upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Venedig

LÄS VIDARE

Dödssiffran stiger efter båtolyckan – 21 saknas

ÄMNEN I ARTIKELN

Venedig

Båtar

Olyckor

AB Voice