Facebookgrupp i Limhamn har plockat över 1 ton skräp

Under 1,5 års tid har medlemmarna i Håll Limhamn Rent träffats på fritiden för att plockat skräp.

Nu laddar den 400 personer starka Facebookgruppen inför World Cleanup Day.

Det var i maj i fjol som Anette Hallstrøm fick ett ryck och kände att hon ville göra något åt nedskräpningen på Limhamn.

– Jag bestämde mig för att skapa Facebookgruppen Håll Limhamn Rent. Tanken från början var egentligen bara att få med mig några andra som ville med och rensa lite på Limhamns smutsigaste gator. Det hade känts väldigt ensamt att stå där själv och plocka, berättar Anette Hallstrøm.

Efter första veckan hade 5-6 personer gått med i gruppen. Idag, drygt 1,5 år senare, har Håll Limhamn Rent närmare 400 medlemmar.

I regel ses de ungefär en gång i månaden. Då möts de som kan och vill upp för att gå en liten runda och plocka bort skräp från marken.

– Vi har en kärna av folk som är med nästan varje gång, förklarar Anette. Det är väl främst vuxna, men många tar med sina barn så att de också får se hur vi tillsammans kan vara med och hjälpa naturen.

Sedan Håll Limhamn Rent drog igång har gruppen setts vid 14 tillfällen. Efter varje gång samlar man ihop och väger sopsäckarna, innan de körs bort till tippen. Enligt Anettes beräkningar rör det sig nu om över 1,1 ton skräp.

Anette Hallstrøm har haft för vana att göra rent i sin näromgivning även innan Facebookgruppen skapades. I Danmark, där hon bodde tills för 2 år sedan, brukade hon gå ut på liknande rundor under flera års tid.

– När jag flyttade hit slogs jag av att “oj, det är ju tyvärr lika illa här med”. Jag vill verkligen göra någonting åt det.

Är det några särskilda platser på Limhamn som du upplever som extra skräpiga?
– Järnvägsgatan brukar ofta vara full av skräp. På Linnégatan är det inte heller särskilt fint.

Syftet med Håll Limhamn Rent, uppger Anette, är att göra folk uppmärksamma på att nedskräpningen måste sluta, att man måste ändra sitt beteende på något sätt.

Nästa medlemsträff äger rum lördagen den 21 september, i samband med World Cleanup Day.

World Cleanup Day är en välgörenhetsorganisation som har sitt ursprung i Lettland. På senare år har initiativet vuxit ut till att bli en världsomspännande rörelse. En gång om året infaller World Cleanup Day, en officiell “världsstädardag” då folk i tusentals städer samlas för att städa i protest mot den globala nedskräpningen.

Dagen till ära siktar Anette och hennes medlemmar på att göra rent Sibbarp.

– Vi är så glada att olika aktörer i Malmö vill supporta oss i det vi gör. ICA Nära sponsrar till exempel oss med frukt, fika och vatten. Malmö Stad har hjälpt oss printa affischer. First Camp står för kaffe till skräpplockarna, och så vidare. Det är fint att känna allt detta stöd!

Håll Limhamn rent - Facebookgruppen
Publisert: