Trumps advokat dras in i riksrättsutredning

avTT

1 av 2 | Foto: Charles Krupa/AP/TT
Donald Trumps advokat Rudy Giuliani. Arkivbild.

Donald Trumps advokat Rudy Giuliani har fått ett föreläggande om att lämna in dokumentation som rör riksrättsprocessen mot presidenten till kongressen.

Vita huset försöker få fram identiteten på visselblåsaren vars uppgifter lett till utredningen om riksrätt, säger Trump.

"Som alla amerikaner förtjänar jag att möta min anklagare, särskilt när denna anklagare, den så kallade visselblåsaren, framställer en perfekt konversation med en utländsk ledare på ett helt oriktigt och bedrägligt sätt", skrev Trump på Twitter under måndagen.

Några timmar senare sade han att Vita huset försöker ta reda på vem visselblåsaren är.

Begär in textmeddelanden

Trump anses av många ha uppmanat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att utreda en hans huvudutmanare – demokraten Joe Biden och dennes son – inför presidentvalet 2020.

Trump, som ihärdigt förnekar att han skulle ha utövat påtryckningar mot Zelenskyj, har låtit offentliggöra en utskrift av ett telefonsamtal med den ukrainske presidenten. Där står det klart att Trump bett sin motpart att utreda Bidens son.

Däremot har uppgifter från källor om att Trump ska ha använt amerikanskt militärt stöd som påtryckningsmedel inte bekräftats.

Tre av representanthusets utskott har nu begärt in dokumentation från Trumps advokat, förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani, som rör utredningen av presidentens och Giulianis misstänkta försök att få Ukraina att utreda familjen Biden, rapporterar CNBC.

Anklagar toppdemokrat

De demokratledda utskotten – underrättelse-, tillsyns- och utrikesutskottet – begär i en skriftlig förfrågan att Giuliani lämnar in all kommunikation som relaterar till riksrättsundersökningen för att "utreda den fulla vidden av presidentens och hans regerings försök att utöva påtryckningar för att få Ukraina att blanda sig i vårt presidentval 2020".

Trump anklagade på måndagen toppdemokraten Adam Schiff – ordförande i representanthusets underrättelseutskott – för att ha ljugit för kongressen om vad presidenten sagt till sin ukrainske motpart under telefonsamtalet i juli. Trump skriver på Twitter att Schiff borde förhöras och antyder att han borde gripas för "förräderi".

"Gripande för förräderi?", skriver Trump.

Orolig för sin säkerhet

Trumps medarbetare har försökt vända på skandalen genom att argumentera för att presidenten själv är den verkliga visselblåsaren, eftersom han bett Ukraina att utreda Biden och hans son för korruption.

Visselblåsaren oroar sig för sin säkerhet om identiteten avslöjas, uppger personens advokat i ett brev som CBS News har tagit del av.

"Vi förväntar oss att situationen kommer att förvärras och bli ännu farligare", skriver advokaten.