Världsunika testet visar: Var femte har varit smittad

Testet på Danderyds sjukhus beskrivs som det säkraste i världen.

Det visar att var femte anställd har smittats av covid-19.

– Människor som får veta att man har bildat antikroppar skulle i så fall kunna arbeta utan risk för att bli smittade, säger läkaren Charlotte Thålin i ett pressmeddelande.

Den svenska jakten på ett pålitligt test av antikroppar mot covid-19 har pågått sedan slutet av mars. En forskargrupp från KTH, SciLifeLab och Danderyds sjukhus har samlat in blod från 527 anställda på sjukhuset och nu är analyserna klara.

– Jättemånga av oss undrar om vi har haft covid-19 och nu kan vi få veta det, säger Charlotte Thålin.

Svaret visar att var femte person bär på antikropparna och därmed har varit smittade av corona.

– Vi vet ännu inte säkert om antikroppar innebär immunitet, men mycket talar för det, säger Charlotte Thålin, läkare på Danderyd, i ett pressmeddelande.

Särskilt för sjukvården vore det nyttigt att kunna veta vem som redan varit sjuk och inte riskerar att bli smittad igen.

– Det har en stor betydelse inte bara för vården och andra samhällsnyttiga funktioner, utan även för hela samhället, säger hon.

Blodprov för att testa om en person har antikroppar mot coronaviruset.
Blodprov för att testa om en person har antikroppar mot coronaviruset.
Charlotte Thålin, läkare på Danderyds sjukhus.
Charlotte Thålin, läkare på Danderyds sjukhus.

Hundraprocentigt resultat

Liknande tester utförs i flera länder just nu. I helgen publicerades en kinesisk studie från Wuhan där två-tre procent ur testgruppen visade spår av antikroppar. Att den svenska siffran är tiofaldig kan bland annat bero på att testet är mer effektivt, då det inte bara använt ett protein från viruset utan många varianter samtidigt.

Danderyds sjukhus hävdar själva att studien är den första i världen som kan ge så säkra resultat. 400 prover har validerats och vartenda har visat sig korrekt.

– Denna analysmetod har i alla dessa fall gett rätt svar, det vill säga 100 procent rätt. Då det är viktigt att veta mer om detta, kommer vi att fortsätta att analysera kända prover och därmed validera metoden ytterligare, säger professor Sophia Hober på KTH i ett pressmeddelande.

Patient på Danderyds sjukhus.
Patient på Danderyds sjukhus.

Flera studier pågår

I veckan ser vi ut att få flera vetenskapliga svar rörande pandemin.

På Karolinska söker man efter antikroppar i blod från blodgivare för att undersöka hur många stockholmare som är smittade av covid-19. Ett första resultat visade på elva procent, men slutsatsen var osäker och testet görs nu om.

1 000 hemprovtagningskit har skickats slumpvis till stockholmare. De inkomna proverna analyseras och svaret väntas snart.

Enligt Folkhälsomyndighetens modell ska 26 procent av stockholmarna vara smittade 1 maj, vilket är på fredag.

Viruset som orsakar covid-19.
Viruset som orsakar covid-19.

För studien på Danderyds sjukhus är det långsiktiga målet att alla i befolkningen ska kunna ta reda om de har antikroppar mot viruset. Men först ska alla anställda erbjudas test. Oavsett resultat följs proverna upp efter tre, sex och tolv månader för att se hur länge en individ har antikroppar, vilket har betydelse för hur länge man eventuellt är immun.

Än så länge har de anställda inte fått sina individuella svar, men de är inte mer än dagar bort. Med dem till hands kan forskarna jämföra antikroppar med individens upplevelser av symtom den senaste tiden, allt för att besvara hur väl en person kan känna om hon är smittad.

– Det ska bli spännande att få se om antikroppsbildningen är relaterad till eventuella symtom, och huruvida det har förekommit mer smitta på de avdelningar som vårdar covid-19-patienter, säger Charlotte Thålin.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE