Trump ivrig att få fart på ekonomin

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s president Donald Trump visas runt på Honeywell Internationals fabrik där ansiktsmasker tillverkas.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
USA:s president Donald Trump visas runt på Honeywell Internationals fabrik där ansiktsmasker tillverkas.

Donald Trump planerar att avveckla Vita husets samordningsgrupp mot coronaviruset och flytta fokus till att få fart på USA:s ekonomi.

Presidenten uppmanar delstaterna att lätta på coronarestriktionerna.

– Vi väcker liv i vårt land igen, sade Trump under tisdagen sedan han lämnat Washington, där han hållit sig de senaste veckorna, för ett besök i Arizona.

Presidenten hyllade Vita husets arbete med att begränsa coronavirusets spridning, men betonade att han nu anser att det är dags att öppna upp samhället.

– Vi kan inte hålla landet stängt under de kommande fem åren, sade Trump, som medgav att restriktionslättnader kan få vissa negativa följder.

– Folket i det här landet är krigare. Jag säger inte att någonting är perfekt. Kommer några att påverkas? Ja. Kommer några att allvarligt påverkas? Ja. Men vi måste öppna vårt land och det snart, tillade presidenten, som dock underströk att personer över 60 år bör hålla sig hemma något längre än övriga.

Samordningsgrupp fasas ut

Trump bekräftade även att Vita huset nu ska börja fasa ut sin samordningsgrupp mot coronaviruset. De två experter som blivit mest kända under pandemin, Anthony Fauci och Deborah Birx, kommer dock fortsatt att ha rådgivande roller. Enligt vicepresident Mike Pence kommer gruppen att avvecklas i början av juni.

– Mike Pence och samordningsgruppen har gjort ett mycket bra jobb, men nu funderar vi över en lite annan inriktning, och den är säkerhet och öppnande. Och vi kommer troligen bilda en annan grupp för det, sade Trump.

Det är dock upp till de olika delstaterna att besluta om hur man vill lätta på restriktionerna. Flera demokratiska guvernörer i hårt drabbade delstater har velat gå försiktigt fram och hinna testa fler och få andra säkerhetsgarantier på plats innan de öppnar upp.

Flera republikanska delstater har dock redan börjat lätta på restriktioner.

Kritiseras

Trumps politiska motståndare kritiserar honom för att offra människors hälsa i sin iver att få ekonomin på fötter lagom till presidentvalet i november. Och frågan är om USA är redo för en fullständig öppning. Enligt en opinionsundersökning publicerad i The Washington Post är bara varannan invånare bekväm med att åka till en mataffär och åtta av tio tvekar inför att besöka restauranger, biografer och gym.

Tidigare i veckan skrev The Institute for Health Metrics and Evaluation vid University of Washington, som Trumpstyret flera gånger refererat till, upp sin prognos över antalet dödsfall i USA i sviterna av coronaviruset. Enligt institutet spås nu nära 135 000 amerikaner ha gått bort fram till början av augusti, mer än en fördubbling från en prognos i april.

I en intervju med ABC under kvällen sade Trump att det gällde om inga vidare åtgärder görs, vilket institutet senare förnekade.

Under tisdagen steg antalet döda med över 2 400 till 70 900. Antalet bekräftat smittade i USA är 1,2 miljoner.

Bar inte munskydd

Under resan till Arizona besökte Trump bland annat Honeywell International i Phoenix som tillverkar ansiktsmasker. Noterbart under rundvandringen var presidentens avsaknad av just en ansiktsmask, rapporterar medier i USA.

Trump har tidigare varit skeptisk mot att offentligt bära en ansiktsmask, och under rundvandringen bar varken han eller någon i hans följe någon form av munskydd. De följde därmed exemplet från vicepresident Pence, som förra veckan besökte ett sjukhus utan att bära ansiktsmask.

Pence erkände i söndags att han borde ha haft en på sig.

Att bära ansiktsmask har blivit en politisk symbolfråga i USA, där många på högerkanten anser att ett masktvång utgör ett intrång i den personliga friheten.

Publicerad:

LÄS VIDARE