Bränder i Lund skapar mycket rädsla

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Lund har drabbats av flera misstänkta mordbränder de senaste månaderna.

De senaste månaderna har ett stort antal misstänkt anlagda bränder drabbat Lund. Flera skolor har skadats och nu intensifierar polisen sitt arbete för att hitta gärningspersonerna.

Det har under våren och sommaren brunnit i skolor, bilar, sophus och i ett hunddagis.

– Vi har ett ansenligt antal bränder i Lund och vi kan konstatera att det brunnit igen. Nu intensifierar vi jobbet, men vi har jobbat med det här sedan mars, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson i region Syd.

Den senaste branden ägde rum under natten till tisdagen då det brann i fasaden på Mårtenskolan i staden. Polisen utreder händelsen som misstänkt mordbrand, liksom flera av de andra bränderna.

– Bränderna utreds var och en för sig. Det handlar om att vi ska ha ordning i byrålådorna. Alla bränder är inte lika och alla brott har sin egen historia.

Letar efter samband

Polisen har inte gripit någon, men arbetar nu för att upptäcka om det finns någon koppling mellan bränderna i Lund.

– I ett större perspektiv tittar vi på likheter, skillnader och samband. Inom ramen för det arbetet berättar vi inte detaljer, säger Ewa-Gun Westford och fortsätter:

– Men helt klart bekymrar det oss mycket.

TT: Kan det handla om en och samma person?

– Det vet vi inte. Det vågar vi inte säga.

– Vi har ganska stor erfarenhet här av att utreda bränder. Jag tänker på alla bränder vi hade i Ystadområdet och så. Vi hade då en huvudmisstänkt, men det fanns också copycats som attraheras av det här.

Tidigare erfarenhet

Ewa-Gun Westford syftar på den så kallade gryningspyromanen som härjade i bland annat Skåne i många år. Hon var verksam även under den tiden och var inblandad i hans gripande vid ett tillfälle.

TT: Hur ser du på att det återigen är flera bränder under kort tid i Skåne?

– För mig som har jobbat i flera år med det här så väcks de åren, bekymren och rädslan hos befolkningen bränderna orsakade till liv. Bränder skapar mycket rädsla eftersom förödelsen blir så stor.

Publicerad: