Publicerad:

Kronofogden: Trädaktivisterna har inte rätt att vara kvar

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

Aktivisterna som barrikerat sig i en jättelik trädkoja i Blodstensskogen har inte rätt att vara kvar.

Det meddelar Kronofogden.

Men Uppsala kommun som ansökt om avvisningen kommer inte att verkställa beslutet just nu.

Uppsala kommun försökte riva trädkojan för två veckor sedan, men avbröt arbetet pågrund av aktivister.
Foto: MAGNUS JANSSON KLARIN
Uppsala kommun försökte riva trädkojan för två veckor sedan, men avbröt arbetet pågrund av aktivister.

Trädaktivisterna som varit i kojan i ett par veckor nu – i protest mot Uppsala kommuns planer i Blodstensskogen – behöver inte klättra ner. Det meddelar Uppsala kommun, som precis fått Kronofogdens tillstånd att tvinga dem att göra det.

– Vi har vägt det, funderat och haft dialog med polisen och i dagsläget kommer vi inte göra någon avhysning av personerna. Det är inte aktuellt, säger Ingemar Carlsson, enhetschef för parkenheten på stadsbyggnadsförvaltningen.

Staket ska skydda allmänheten

Däremot kommer kommunen att sätta upp staket eller annat skydd runt trädkojan så att barn och vuxna inte ska gå i närheten av den och riskera att få några plank över sig.

– Vi bedömer kojan som en säkerhetsrisk. Det här är ett olagligt bygge, säger Carlsson.

Kommunen har inte heller gett upp sin övertalningsstrategi, meddelar han.

– Vi försöker att ha dialog med dem som är i kojan så att de själva tar sig ner så att vi så småningom kan verkställa nedtagningen, men det är nog inte troligt att lyckas just nu.

Uppsala kommun kommer dock inte vänta hur länge som helst på att aktivisterna ändrar sig. De har sommaren på sig.

Beslutet gäller länge

– Har vi inte lyckats med dialogen som vi hoppas kan ge frukt då har vi ett beslut av Kronofogden att kunna avvisa dem. Då får vi så småningom hitta ett datum då vi tycker det är lämpligt att göra det.

Aktivisterna har tidigare varit tydliga med att de kommer att stanna i kojan så länge det behövs för att stoppa den från att rivas.

– Vi gör det här för att vi inte litar på att den rättsliga processen, att skogen ska bli kvar, har en av aktivisterna tidigare sagt till Aftonbladet.

Foto: MAGNUS JANSSON KLARIN
”Det här är ett olagligt bygge och de bör själva plocka ner det. Om inte det sker måste vi göra något”, säger Ingemar Carlsson, enhetschef för parkenheten på stadsbyggnadsförvaltningen.
Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: