Dom för knivmord står fast – HD nekar prövning

17-åringen som dömdes mot sitt nekande för mordet på Carl Fredrikson, 16, i Björklinge får inte prövningstillstånd.

Det meddelar Högsta domstolen.

”Beskedet från Högsta domstolen var ganska väntat”, säger advokaten Henrik Olsson Lilja.
”Beskedet från Högsta domstolen var ganska väntat”, säger advokaten Henrik Olsson Lilja.

Högsta domstolen (HD) prövar inte hovrättsdomen mot den 17-årige Uppsalabon som dömts till två år och åtta månaders sluten ungdomsvård för knivmordet på Carl Fredrikson, 16, i Björklinge 10 januari.

– Beskedet från Högsta domstolen var ganska väntat eftersom det inte är så mycket prejudikatvärde i det här, säger advokaten Henrik Olsson Lilja som företrätt Carls pappa, Niclas Fredricson, sambon Lena och brodern Oscar Fredrikson.

– Mina klienter har en dom som de känner sig nöjda med, om man kan uttrycka sig på det sättet i sådana här sammanhang, och de försöker nu lämna det här bakom sig. De fortsätter att sörja sin son, bror och styvson.

Vill frikännas

17-åringen hävdar fortsatt via sin advokat att han handlat i nödvärn. I ansökan om prövning som lämnades in till HD på torsdagen står att läsa att han vill frikännas för mord och olaga hot eller i vart fall få ett lindrigare straff.

Svea hovrätt rev upp Uppsala tingsrätts dom och ändrade den från dråp till mord den 3 juni. Hovrätten skrev att det inte fanns några förmildrande omständigheter som gör att gärningen ska rubriceras som dråp. Det var dock inte en enig rätt som ändrade domen. Två nämndemän ansåg att 17-åringen saknat uppsåt att döda 16-åringen och ville att han skulle dömas för vållande till annans död.

Uppsala tingsrätt dömde 17-åringen till två års sluten ungdomsvård för dråp.

Carl Fredrikson dog av ett knivhugg.
Carl Fredrikson dog av ett knivhugg.
Publisert:

LÄS VIDARE