Nova Miller, 18 flyttade till Los Angeles – men coronan ställde in allt

  • I fyra månader har Sverige kämpat mot coronaviruset. Världen är på många sätt förändrad och varken forskare eller politiker kan med säkerhet säga hur den kommer att se ut framåt. Samtidigt har dödsfall, isolering och arbetslöshet blivit en stor del av människors vardag.
  • Statistik från stödorganisationer visar hur coronakrisen fått den psykiska ohälsan att öka drastiskt.
  • ”Hur mår du?” berättar fem personer hur de mått under våren och vilken känsla som satt djupast spår. Fastän de känt sig ensamma vet de att andra delar deras historia – och att det går att må bättre.

Nova Miller, 18, flyttade till Los Angeles för att satsa vidare på artistkarriären.

Långt från familjen hemma i Sverige tog pandemin grepp om världen och drömmen bromsade in.

Våren har varit en bergochdalbana av oro – och tacksamhet.

– Vissa dagar har jag känt mig helt ur kontroll och andra fullt motiverad att ta tag i situationen. Att ändå kunna fortsätta jobba har varit det som alltid fått mig upp ur sängen, säger hon.

Nova Miller satsar på karriären i USA.
Nova Miller satsar på karriären i USA.

I slutet av 2019 står svenska Nova Miller, 18, i ett utsålt Staples center i Los Angeles.

Hon sjunger den amerikanska nationalsången inför en hajpad boxningsmatch och hela hösten har hon sjungit liveshower i stort sett varje kväll.

Jakten på artistdrömmen har tagit henne rakt över Atlanten, långt från familj och vänner, och tanken är att hon ska vara förband på världsstjärnan Camila Cabellos kommande turné.

Men så kommer coronaviruset och inget blir som hon tänkt.

– Jag gick från det till ingenting. Att sjunga live är det jag älskar mest och jag trodde att jag skulle på turné, i stället stängde allt ner. Det var så sjukt och blev som en chock. Här blev allt väldigt extremt och vi gick in i karantän från en dag till en annan, säger hon.

– I början var det obehagligt. Allt var stängt och jag träffade ingen på två månader.

Nova flyttade till USA när hon signades av ett amerikanskt skivbolag.
Nova flyttade till USA när hon signades av ett amerikanskt skivbolag.

”Orolig i början”

I mars gick Los Angeles in i total isolering. Barer och restauranger stängde, endast nödvändiga ärenden till mataffärer eller apotek var tillåtna och ingen fick gå ut utan munskydd.

– Det har varit svårt att förklara för människor hur det faktiskt varit, det är inte många som förstått hur det verkligen varit att vara totalt isolerad. Jag har verkligen behövt hantera det på mitt sätt, säger hon.

– I början var jag definitivt orolig. Det sociala livet byggs inte upp helt på ett år och jag är ju själv här. Min första känsla var verkligen gud, hur ska det här gå framåt? Jag var rädd att jag inte skulle kunna släppa musik, det jag jobbat hela året på, eller ens vara kvar här.

Novas familj och vänner var, och är, kvar i Sverige. Att åka hem skulle innebära att hon riskerar att inte kunna återvända och därmed allt hon åkt till LA för att uppfylla. Familjen kan heller inte komma över så som läget är nu.

I början tänkte snurrade ”vad ska jag göra?” om igen.

Var du rädd att du skulle behöva lämna drömmen?

– Jag tänkte definitivt ”kommer jag ens kunna göra det här nu?”. Jag har jobbat så hårt och tror ändå på att jag kan plocka upp det efter. Alla grejer jag kände i början, all oro, det var skönt att veta att det inte bara var jag. Att alla bar på det här tillsammans. Det var inte bara jag som kände att min dröm blivit pausad, det kände alla andra i branschen med, säger hon.

”Våg av känslor”

För att inte tappa gnistan fokuserade hon på den bit av hennes jobb som inte krävde en livescen. Under karantän har hon byggt upp en följarskara på över en 1,2 miljoner människor på TikTok.

Musikvideon till nya singeln ”Mi amore” spelades in i lägenheten, en singel som precis höll på att slutföras när pandemin bröt ut.

– Vissa dagar har jag känt mig helt ur kontroll och andra fullt motiverad att ta tag i situationen. Att ändå kunna fortsätta jobba har varit det som alltid fått mig upp ur sängen. Det har verkligen varit en våg av känslor och allting har gått upp och ner. Allt har varit från en dag till en annan, säger hon.

Varför blev det så viktigt att skapa andra saker?

– Jag kände ett ansvar att sprida glädje och hopp. Jag letade ju själv hopp, så det hjälpte mig också. Att hjälpa andra, att lägga ut videos, att streama och ge folk underhållning hjälpte mig att att inte bara ligga hemma. Det hjälpte verkligen mitt mående att hålla mig aktiverad i något. Jag blev gladare.

Hon vet inte när hon träffar sin familj nästa gång. Los Angeles har sakta börjat öppna upp vissa restriktioner och trots allt är hon fast besluten om att hålla fast vid artistdrömmen.

Responsen från fansen har gjort att hon vill stanna i USA.

– Jag är så tacksam över allt jag har. Det är en annan känsla som blivit tydlig. Att se att mina vänners liv i Sverige är ganska normalt, det har fått mig att känna lugn. Jag hoppas att det blir så här med snart, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE