Rekordmånga nya covid-fall i Brasilien

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En gatumarknad i centrala Rio de Janeiro.
Foto: Leo Correa/AP/TT
En gatumarknad i centrala Rio de Janeiro.

Antalet personer som konstateras smittade med covid-19 ökar i rekordfart i Brasilien. Den gångna veckan blev den hittills värsta.

Landet har visserligen utökat sina tester, men smittspridningen är fortfarande utom kontroll.

Nästan 260 000 nya smittade hade på söndagen registrerats de senaste sju dygnen, enligt Brasiliens hälsomyndighet.

Under samma tid avled drygt 7 000 människor i sviterna av viruset i landet, vilket är strax under den föregående veckans rekord på över 7 200 döda.

Brasiliens hälsomyndighet började den gångna veckan att testa alla misstänkta covid-19-fall inom det offentliga sjukvårdssystemet, men det görs fortfarande för få tester, enligt experter.

Protester mot Bolsonaro

De nya mörka siffrorna kommer samtidigt som protester hörs mot president Jair Bolsonaros hantering av krisen. Presidenten har genomgående tonat ner riskerna med coronaviruset och har motsatt sig de restriktioner som landets delstatsstyren har infört för att stävja smittspridningen.

I huvudstaden Brasília har demonstranter placerat ut tusen kors på gräsmattan framför kongressen till minne av offren för covid-19, tillsammans med en banderoll med texten "Bolsonaro, sluta förneka!".

"Brasilien lider en enorm smärta", säger arrangörerna i ett uttalande.

På stranden Copacabana i Rio de Janeiro har ett par hundra demonstranter som skanderat "stoppa Bolsonaro!" blivit hårdhänt bortknuffade av militärpolis med batonger. När folk från sina fönster såg hur demonstranterna behandlades av polisen stämde de in i protesterna och började ropa "försvinn, Bolsonaro!".

Öppnar trots smittspridning

Trots att smittspridningen ännu inte är under kontroll har vissa lokala myndigheter börjat öppna sina samhällen. I Rio de Janeiro har affärer återigen slagit upp dörrarna och fotbollsmatcher tillåts igen. Redan den 10 juli kan publik få komma in på arenorna.

Sammanlagt har fler än 1,3 miljoner människor diagnosticerats med covid-19 i Brasilien, varav drygt 57 600 har avlidit. Landet har därmed endast USA ovanför sig på den oangenäma listan över länder med flest antalet smittade och döda.

Experter anser också att det verkliga antalet smittade och döda i Brasilien antagligen är betydligt högre än landets officiella data.

PODD Så ska Sveriges strategi under pandemin utredas

Coronapandemin håller sitt stadiga grepp om världen och i Sverige har människor på äldreboenden drabbats extra hårt. Men hur har regeringen egentligen agerat? Har de gjort vad som krävts eller har de misslyckats med att hantera den största krisen i Sverige i modern tid? Nu instiftas coronakommissionen för att utreda hanteringen av pandemin. Det här handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: