Kerstin har inte köpt något – på hela året

Foto: Ingrid Holmgren / Christine Olsson, TT
Kerstin Åkesson har inte köpt något nytt på hela året.
NYHETER

Inga nya materiella saker under hela året.

Det var Kerstins nyårslöfte inför 2016.

– Jag ville bli befriad och utmana mig. Jag vill inte att det ska vara shopping som identifierar mig, säger hon.

När 2015 slog om till 2016 gav Kerstin Åkesson i Linköping ett löfte. Under hela året skulle hon inte handla en enda pryl – något som Östgöta-Correspondenten tidigare berättat om.

Utmaningen har gått oväntat bra, tycker hon.

– Jag var lite osäker innan, jag tycker om att shoppa. Men man inser ju hur mycket man har när man inte handlar så mycket. Man klarar sig, säger hon.

Hon har lånat kläder av systern och lagat trasiga skor hos skomakaren. Men när mobilladdaren gick sönder var det svårare.

– Då blev det kris. Då lånade jag av en kollega fick en som hade en över, säger Kerstin.

Nu, de sista skälvande dagarna innan nyår, undviker Kerstin att gå på stan. Konsumtionshetsen kan slå till när man rör sig i butiker, speciellt under mellandagsrean. Några gånger under året har hon fallit för frestelsen och brutit mot nyårslöftet.

– Jag har faktiskt köpt några få grejer. Jag hittade en gammal teakbyrå på Myrorna som jag var tvungen att ha. Det var i alla fall secondhand.

Hygienartiklar, mat och gåvor till andra har varit okej.

– Det kanske blev någon extra julklapp nu. Men det finns inget som jag längtar efter att köpa. Jag springer mycket så jag skulle behöva nya löparkläder, men det är egentligen fånigt, säger Kerstin.

Fick tid att träna

Den största överraskningen har varit hur mycket tid som blev över när hon slutade handla och tänka på inköp. Kerstin har fått mer tid att träna och umgås med vänner.

– Jag ville se vem jag blev utan att konsumera. Det är så mycket i identiteten som ligger i det. Jag vill inte att det ska vara shopping som identifierar mig.

Även om köpstoppet är slut vill Kerstin fortsätta tänka hållbart.

– Jag hoppas att jag ändrat beteende, jag vill inte falla tillbaka.

ARTIKELN HANDLAR OM