Kvinna allvarligt skadad efter masskrock på E10

avSusanna Hållbus

NYHETER

Två bilar stod på vägbanan och två i diket efter en stor krock på E10 vid Gällivare.

En kvinna i 20-årsåldern fick livshotande skador i olyckan. Hon vårdas på universitetssjukhuset i Umeå.

Totalt satt åtta personer i de fyra bilar som var inblandade i krocken.

En kvinna i 20-årsåldern skadades allvarligt. Hon vårdas nu för livshotande skador på Umeå universitetssjukhuset, uppger Norrbottens läns landsting.

Två kvinnor och en man, också i 20-årsåldern, fick lindriga skador men vårdas fortfarande på Gällivare lasarett.

Ytterligare en kvinna i 45-årsåldern, ett treårigt barn, en man i 25-årsåldern och en man i 50-årsåldern fick lindriga skador i olyckan.

Det var strax innan 15 på onsdagseftermiddagen som larmet kom. Enligt de första uppgifterna som kom till polisen rör det sig om fyra bilar som kolliderat vid Nuolajärvikorsningen på E10 utanför Gällivare.

– Det är Gällivare kommuns mest olycksdrabbade korsning, säger räddningsledaren Niklas Östman.

Vägen stängdes av helt, men sedan bilarna bärgats släpptes trafiken på.

”Olyckorna dundrar in”

Norrbottens län var olycksdrabbat på eftermiddagen.

– Det bara dundrar in trafikolyckor, sa Börje Öhman, polisens presstalesperson i region Nord.

I Luleå krockade flera bilar vid en järnvägsövergång strax efter 15. En person fördes i ambulans till sjukhus.

Vid 16 skedde nästa olycka i Luleå – en lastbil och tre personbilar kolliderade. Ingen av de fem inblandade personerna kom till fysisk skada.

På E4:an körde en personbil in i mitträcket vid Måttsundsronningen i Luleå vid 17.30. Inte heller här kom någon till skada, men trafiken hindrades tillfälligt innan bilen bärgats.

Från Kalix och Haparanda kom rapporter om bilar som lämnats på vägen. I Haparanda hade bilen varningsblinkers på. Bilen i Kalix stod utan ljus på E4:an, där vägen var enfilig när polisen fick in anmälan vid 15.30.

Utbredd ishalka: ”Anpassa din körning”

På många håll är det rejält halt. På Trafikverkets karta får vägarna färger – lila indikerar isig vägbana. Den kulören har flera sträckor av E45, E10 och riksvägarna fått.

I Västerbotten, öster om Vilhelmina, har riksväg 90 och 92 fått lila färg. I hela norra Sverige visar färgerna gul och röd att det är risk för besvärligt väglag.

– Sedan är det vinter och då ska man alltid vara uppmärksam på vad det är för väglag. Det är viktigt att man anpassar sin körning, säger Agneta Eklund, Trafikverkets presskommunikatör.