Ryssland: ”Oförutsägbar och även aggressiv utrikespolitik”

Av: Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Nu svarar Ryssland på USA:s beslut att utvisa 35 ryska diplomater.

Dmitrij Peskov, Kremls pressekreterare, kallar agerandet ”olagligt enligt internationell rätt” och lovar repressalier.

– Ur vår synvinkel är sådana här åtgärder från den nuvarande amerikanska administrationen ett uttryck för en oförutsägbar och även aggressiv utrikespolitik, säger han, enligt Russia Today.

De ryska diplomaterna har 72 timmar på sig att lämna landet. President Barack Obama säger att sanktionerna är ett svar på Rysslands ansträngningar att skada amerikanska intressen, genom bland annat misstänkta hackerattacker för att påverka presidentvalet.

– Jag har beställt ett antal åtgärder som svar på den ryska regeringens aggressiva trakasserier av amerikanska tjänstemän och cyberoperationer kopplade till det amerikanska valet, säger presidenten i ett uttalande.

Nu svarar Kreml på sanktionerna.

– Ur vår synvinkel är sådana här åtgärder från den nuvarande amerikanska administrationen ett uttryck för en oförutsägbar och även aggressiv utrikespolitik, säger Dmitrij Peskov, Kremls pressekreterare, vid en pressträff, enligt Russia Today.

”Vi beklagar”

Han fortsätter:

– Vi beklagar att detta beslut fattades av den amerikanska regeringen och president Obama personligen.

Dmitrij Peskov kallar det amerikanska agerandet kriminellt.

– Som tidigare sagts, vi anser att detta beslut och dessa sanktioner är omotiverat och olagligt enligt internationell rätt.

Lovar motsvarande åtgärder

Han lovar att Ryssland kommer att agera med motsvarande åtgärder. Men påpekar att ”det inte finns någon anledning att skynda” fram ett svar.

– Med tanke på den nuvarande övergångsperioden i Washington förväntar vi oss fortfarande att få slippa sådana här klumpiga handlingar – som att bete sig som en tjur i en porslinsaffär – och att vi ska kunna ta gemensamma steg på vägen mot att normalisera våra bilaterala relationer.

Även ryska ambassaden i London har kommenterat saken.

”President Obama utvisar 35 ryska diplomater i en deja vu av Kalla kriget. Alla, inklusive det amerikanska folket, är glada över att den här olyckliga administrationen försvinner”, skriver ambassaden på Twitter.

Publicerad:

LÄS VIDARE