Uppgifter: ”IS-emir” dödad i eldstrid i Ryssland

Publicerad 2016-12-04

Terrorsekten IS.

Den ryska säkerhetstjänsten FSB har genomfört en räd mot IS i norra Kaukasien.

I insatsen uppges Rustam Asildarov, en av terrorsektens ”emirer”, ha dödats.

I byggnaden där Asildarov befann sig påträffades stora mängder vapen och sprängmedel.

Antiterror-räden genomfördes i Dagestan, en rysk delrepublik i norra Kaukasien. I ett uttalande uppger FSB att fem IS-medlemmar dödats.

”Bland de omkomna banditerna finns ledaren för den kaukasiska grenen av IS, Rustam Asildarov, och fyra av hans nära medhjälpare”, skriver säkerhetstjänsten i uttalandet, enligt AFP.

Blev beskjutna

FSB hade fått information om att Asildarov gömde sig i ett hus i Dagestans huvudstad Makhachkala. Säkerhetsstyrkor tog sig till platsen, och inledde förhandlingar med terroristerna.

Enligt BNO News blev FSB-patrullerna då beskjutna med automatvapen. De besvarade eldgivningen – och dödade islamisterna.

I byggnaden anträffades stora mängder vapen, ammuntion och sprängmedel. Det är dock okänt om Rustam Asildarov och hans följe planerade något angrepp i närtid.

Har genomfört attacker

Asildarov ledde tidigare terrorgruppen Kaukasiska emiratet. 2014 hoppade han dock av, och förklarade sin trohet till IS.

I juni 2015 utnämndes han till ledare för den nystartade IS-grenen i norra Kaukasien. I september det året tog gruppen på sig en attack mot en militärbas i Makhachkala, då ett okänt antal människor avled. Sedan dess har IS sagt sig ligga bakom flera terrorangrepp i området.