Syriska militären: ”Vi har återtagit Aleppo”

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

De sista bussarna med rebeller och civila har lämnat östra Aleppo och regeringsarmén säger sig kontrollera hela staden.
Det är regimens största seger under det nära sex år långa inbördeskriget.

Snö och dåliga förhållanden försenade de sista evakueringarna från den krigshärjade storstaden Aleppo, men under natten till torsdagen och på morgonen fortsatte fordonen att strömma ut.
– Omkring 300 privata fordon har lämnat under natten och morgonen, sade en tjänsteman från FN, som övervakar evakueringen.

Enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC) evakuerades runt 4 000 rebeller under natten. Det innebar att totalt 34 000 människor hade lämnat staden, enligt ICRC.

Många av de civila har evakuerats till landsbygden väster om Aleppo och till närliggande Idlibprovinsen. Svårt skadade människor har förts till Turkiet.

"Säkerheten åter"

De sista fyra bussarna med rebeller och deras anhöriga har lämnat östra Aleppo, uppgav regimen via statlig tv på torsdagskvällen svensk tid. Bussarna körde till Ramussa, ett regeringskontrollerat område söder om Aleppo.

Den syriska regeringsarmén kungjorde i en kommuniké kort därpå att den nu kontrollerar hela Aleppo. Där hette det bland annat att säkerheten återvänt till Aleppo sedan staden "befriats från terrorism och terrorister".

Ahmed Qorra Ali, talesperson för den islamistiska rebellgruppen Ahrar al-Sham, bekräftade att den sista konvojen hade lämnat rebellkontrollerat område.

En stad i ruiner

Aleppo, Syriens näst största stad och tidigare ett ekonomiskt nav, hamnade i krigets frontlinje och är i dag till stora delar en ruinstad efter år av hårda strider och intensivt bombardemang.

Oppositionella styrkor intog stadens östra delar i juli 2012. Regeringsstyrkor har sedan dess slagits för att återta full kontroll över Aleppo, något som alltså nu ser ut att ha lyckats.

Publicerad:

LÄS VIDARE