Protester efter ny skandalavrättning i USA

NYHETER

13 minuter in i avrättningen hostade och ryckte dödsdömda Ronald Bert Smith fortfarande.

Den redan skandalomsusade avrättningen på torsdagskvällen har gjort dödsstraffet i USA återigen till ett hett samtalsämne.

– Proceduren är utformad för att fången inte ska känna smärta, men det var inte det som hände, säger advokaten Christine Freeman till lokal media.

Det var sent på torsdagkvällen lokal tid, som avrättningen av den dömde mördaren Ronald Bert Smith skulle äga rum.

Efter två tester för att utesluta Smiths medvetande hostade han fortfarande, samtidigt som överdelen av kroppen ryckte, skriver reportrar för både AP och lokala Al.com som var på plats på Holman prison i Alabama och bevittnade händelsen.

Efter dödsstraffet utförts sa den statens kriminalvårdschef Jeff Dunn att han inte såg någon reaktion vid medvetandetesterna.

– Vi vet att vi följde protokoll, säger han till AP.

– Tidigt under avrättningen hostade fången förvisso, men det finns inga bevis för att han led.

På frågan om rörelserna indikerade problem eller om det bör leda till förändringar i metoden svarade han att obduktionsrapporten kommer att visa eventuella felaktigheter.

– Jag tror frågan besvaras bäst av medicinska experter, säger han.

”Avrättningen dåligt utförd”

Chefen för myndigheten för offentliga försvarare, Christine Freeman, representerade Ronald Bert Smith under överklagandeprocessen och bevittnade avrättningen.

– Den var dåligt utförd, säger hon.

Smith dömdes för mordet på ett butiksbiträde 1994. Juryn dömde honom till livstids fängelse, men domaren upphävde beslutet och dömde Smith till döden.

Trots att kriminalvårdschefen säger att protokollet följdes, menar Christine Freeman att ingen som såg avrättningen kan tycka att protokollet i så fall är adekvat.

– Proceduren är utformad så att fången ska slippa smärta, men det var inte det som hände. Staten misslyckades med att vi något tillfälle att ingripa och förhindra denna katastrof som kunde ha undvikits, säger hon.

Omstritt medel

Alabama använder, som flera andra stater, det lugnande medlet midazolam, som första steg i metoden giftinjektion. Medlet har blivit kritiserat tidigare, bland annat 2014 när flera omtalade avrättningar skapade stora rubriker, bland annat i Oklahoma, Ohio och Arizona. I det sista fallet sköt man på samtliga avrättningar efter att proceduren tagit nästan två timmar vid ett tillfälle i juli 2014. Andra fall där de dödsdömda vridit sig, dragit efter luft och bitit ihop tänderna har skapat stora protester mot dödsstraff som straffpåföljd i landet.

Avsky på Twitter

Även torsdagens avrättning har redan skapat debatt i sociala medier.

”Ännu ett misslyckat experiment med #midazolam när #Alabama sabbar avrättning”, skriver användaren Dale Baich och Carl Paulus lägger till:

”Sabbad avrättning i AL (Alabama red.anm) låter som ett bra tillfälle att påminna alla om att dödsstraff står i direkt motsats till Självständighetsdeklarationen”

Även på ledarsidor runt om i landet har avrättningen kritiserats.

”Vid något tillfälle behöver Högsta domstolen för att stoppa detta, inte bara i Alabama med sin absurda och oförsvarliga åsidosättning av systemet, men över hela nationen”, skriver Scott Martelle i LA Times.

Ronald Bert Smith var den andra fången att avrättas i Alabama i år, och den tjugonde i landet.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Alabama