Urd lamslår trafik – och hemtjänst

NYHETER

Tåg-, färje- och flygtrafiken påverkades när stormen Urd drog in.

I Varberg och Falkenberg stoppades all hemtjänstpersonal från sitt arbete.

– Vi vill inte äventyra vår personals säkerhet, säger Åsa Eriksson, kommunikationsstrateg vid Räddningstjänsten Väst.

1 av 3 | Foto: Robert Betzehag / Rescue Photo
Bastionsgatan i centrala Uddevalla.

Myndigheter låter meddela att det är en dålig idé att ge sig ut i stormvädret. Under måndagen har tåg-, färje- och flygavgångar ställts in på grund av Urd.

Risk för 25-metersvågor

I Norge utfärdades tidigt en extremvarning för Urd – och monstervågor på upp emot 25 meter. I Sverige har SMHI utfärdat klass 2-varningar för Bohuslän, Halland, Skåne samt delar av Kronoberg.

Redan tidigt på måndagen gav sig stormen tillkänna på svensk mark. Enligt polisen i Västra Götaland rasade en byggnadsställning i centrala Göteborg under förmiddagen, sannolikt på grund av hård vind. Träd har fallit på flera håll i regionen.

Inställd tågtrafik

Enligt SMHI kunde det blåsa mellan 25 och 29 meter per sekund i de områdena vilket medförde en risk för nedfallna träd och flygande föremål.

Tåg-, båt- och flygtrafiken varslade tidigt om inställda avgångar. Trafikverket ställde in trafiken på fyra tågsträckor i Västsverige och åtta i Sydsverige.

De varnade även bilister för att ge sig ut på vägarna.

– Om man måste resa så bör man i första hand hålla sig till de större vägarna, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson i ett pressmeddelande.

Broar stängs – färjor står still

Vid 22-tiden stängdes all trafik på Öresundsbron av i bägge riktningar. Då hade vindstyrkan passerat 25 meter per sekund. Trafiken släpptes på igen tidigt på tisdagen, runt klockan 03, men vindkänsliga fordon uppmanas i ett trafikmeddelande att inte köra på bron. Hastigheten begränsas till 50 kilometer i timmen.

Tidigare under dagen stängdes även Älvsborgsbron i Göteborg av och likaså Uddevallabron i Uddevalla.

Stena Lines färjor mellan Göteborg och Danmark ställs in under måndagseftermiddagen, rapporterar P4 Göteborg. Även lokala färjor på västkusten kommer att stå stilla.

Ingen hemtjänst just nu

All hemtjänstpersonal i Varberg och Falkenberg stoppades från att arbeta vid 22-tiden. På ett möte beslutade de sedan att fortsätta arbeta – men att omedelbart avbryta om det börjar blåsa för hårt.

– Detta eftersom vi uppmanar allmänheten att stanna inne och vi vill inte äventyra vår personals säkerhet, säger Åsa Eriksson, kommunikationsstrateg vid Räddningstjänsten Väst.

– Vi kommer att åka ut till alla som ska ha besök, men det kan dröja längre än det brukar.

Samma räddningstjänst har också kallat in Försvarsmakten till sin hjälp. De har placerat ut två pansarterrängbilar.

– Vi har en i Falkenberg och en i Varberg. De kan köra utifall att det blir en akut sjuktransport, eller om räddningstjänsten inte kommer fram, säger Eriksson.

Översvämmat på flera håll

I Öresundsregionen har vattnet stigit med upp emot 90 centimeter. I hamnen i Varberg har vattennivån stigit så att den ligger mer än en meter över den normala medelnivån.

Uddevalla har också drabbats av översvämningar. Bärgaren Ingvar Wik säger att han hoppas att folk har plockat undan sina bilar i tid.

– Folk har lite svårt att respektera avstängningar och skyltningen där man inte ska köra, säger han till Aftonbladet.

– Vi plockade upp en Audi som hade vatten nästan upp till fönsterrutan, nästan en meter. Han som satt i fick hoppa ur och springa till räddning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

Tågtrafik

Flygtrafik

SMHI