Kuba kritiskt mot Tillersons utvisningsbeslut: ”Oacceptabelt”

avJosefin Silverberg

NYHETER

Amerikanska diplomater på Kuba förlorade ord och drabbades av yrsel.

USA har utvisat 15 kubanska diplomater som markering efter att de utsatts för mystiska ljudvågsattacker.

Nu svarar den kubanske utrikesministern:
– USA:s agerande är obefogat, ogrundat och oacceptabelt, säger Bruno Rodriguez.

1 av 4 | Foto: Ronald Zak / TT / NTB Scanpix

Aftonbladet har rapporterat om de mystiska ljudvågsattacker som under det senaste året har gjort att amerikanska och kanadensiska diplomater i Havanna har drabbats av diverse hälsoproblem, bland annat balanssvårigheter, yrsel illamående och mindre hjärnskador. Enligt amerikanska myndigheter är det nu 22 personer som på något sätt ska ha påverkats av ljudvågorna.

15 kubanska diplomater måste nu lämna Washington. Det beslutade USA:s utrikesminister Rex Tillerson under tisdagen.

”Förändrar inte vår inställning till Kuba”

USA har under förra veckan kallat hem nära 60 procent av sin personal på ambassaden i Havanna och beslutet om att minska den kubanska närvaron i Washington ska inte ses som ett sätt att lägga skulden på Kuba för attackerna eller att relationen mellan länderna på något sätt har försämrats, rapporterar Politico.

– Det här beslutet signalerar inte någon förändring av vår inställning av vilka vi menar bär ansvar för attackerna på amerikansk personal på Kuba. Vi upprätthåller våra diplomatiska relationer med Kuba, säger en anställd vid USA:s utrikesdepartement till Politico.

Vill ha balans i de diplomatiska relationerna

Beslutet tas i och med att man anser att Kuba inte gjort tillräckligt för att skydda amerikansk personal i landet, vilket ansvarig minister, Rex Tillerson också trycker på i sitt uttalande. Nu vill USA uppnå balans i de diplomatiska relationerna.

– Beslutet har tagits på grund av Kubas misslyckande att vidta lämpliga åtgärder för att beskydda våra diplomater, enligt överenskommelserna i Wienkonventionen. Utvisningsbeslutet kommer att säkra balansen i våra diplomatiska relationer, säger USA:s utrikesminister Rex Tillerson i ett uttalande under tisdagen, enligt AFP.

De kubanska diplomaterna har sju dagar på sig att lämna USA. Hur många procent av den totala personalstyrkan som utvisas har inte kommenterats men en anställd på utrikesdepartementet som Politico talat med säger att det nu är en bättre balans mellan Kubas närvaro i Washington och USA:s närvaro i Havanna.

– Tills dess att Kubas regering kan garantera säkerheten för våra diplomater på Kuba kommer vår ambassad vara reducerad till nödpersonal för att minimera risken att diplomater skadas, säger Tillerson enligt AFP.

Kuba: ”oacceptabelt agerande”

Kubas utrikesminister Bruno Rodriguez tycker USA:s agerande är ”obefogat, ogrundat och oacceptabelt”.

Han kommer att protestera mot utvisningen av de 15 kubanska diplomaterna säger han till reportrar under tisdagen, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Genom det här politiskt motiverade och ogenomtänkta agerandet är den amerikanska regeringen ansvarig för den nuvarande och eventuellt framtida försämringen av de bilaterala förbindelserna, säger Bruno Rodriguez under en presskonferens.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Kuba

Havanna