Tillerson tillbakavisar uppgifterna om att han var nära sluta

Av: Ebba Thornéus, Joakim Magnå

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: John Minchillo / AP TT NYHETSBYR N

USA:s utrikesminister Rex Tillerson tillbakavisar uppgifterna om att han var nära att säga upp sig efter återkommande konflikter med president Donald Trump.

Tillerson ska ha kallat Trump ”en idiot”, enligt NBC News, och lugnats av vicepresidenten Mike Pence.

– Där jag kommer ifrån sysslar vi inte med sådant småaktigt nonsens, säger utrikesministern på en pressträff.

Foto: AP/TT
Donald Trump och Rex Tillerson
Foto: Evan Vucci / AP TT / NTB SCANPIX

Senast i somras var Rex Tillerson enligt insatta källor till NBC på väg att säga upp sig efter upprepade konflikter med presidenten – som Tillerson under ett möte med Donald Trumps nationella säkerhetsteam på Pentagon kallade för ”en idiot”.

Vicepresidenten Mike Pence ska vid flera tillfällen ha försökt att lugna utrikesministern. Rex Tillerson bemötte uppgifterna om iskyla mellan honom och presidenten på en presskonferens vid 17-tiden på onsdagen, svensk tid.

– Vicepresidenten har aldrig behövt övertala mig att stanna, eftersom jag aldrig har övervägt att lämna min post, säger han.

– Min hängivenhet till presidenten och hans ämbete är lika stort nu som när jag tillträdde. Jag ska berätta vad jag tycker om president Trump. Han älskar sitt land. Han sätter USA och amerikanerna först. Han är smart och han håller sina medarbetare ansvariga för sitt arbete.

Trump var rasande

Förutom en rad meningsskiljaktigheter i olika utrikespolitiska frågor, exempelvis Iran och bojkotten av Qatar, eskalerade den påstådda konflikten när Trump i slutet av juli talade för Boy Scouts of America, en organisation som Tillerson tidigare har varit ledare för.

Enligt honom var talet alltför politiskt. Enligt källorna ska Tillerson, som var i Texas, ha hotat med att inte åka tillbaka till Washington.

Donald Trump uppges i sin tur ha varit rasande på Rex Tillerson efter att denne kritiserat presidenten för hans uttalanden efter terrordådet i Charlottesville.

Kort därefter ska Mike Pence gått in och medlat. Tillerson ska ha fått flera goda råd för att minska friktionen med Trump. Pence ska bland annat föreslagit att Tillerson bör vara mer respektfull mot presidenten när han uttalar sig offentligt samt i möten med Trump och att eventuella tvister bör lösas privat och inte offentligt.

Pence uppmanade Tillerson att sitta kvar på sin post till årsskiftet. Även Vita husets stabschef John Kelly samt försvarsminister James Mattis ska ha bönat och bett Tillerson att stanna.

”Det första jag tänker på”

Rex Tillerson förklarar på onsdagens pressträff att administrationen ”hittar nya sätt att regera, för att nå nya segrar”. Han berömmer USA:s FN-ambassadör Nikki Haley för att förtjäntfullt gå i spetsen för ansträngningarna.

– President Trumps utrikespolitik bryter mot vad folk traditionellt sett tror är möjligt för vårt land. Vårt jobb nu är att uppnå resultat för det amerikanska folkets skull och vi gör det, säger han.

– Det vi har uppnått har vi uppnått gemensamt. Vi måste ha största möjliga koordination mellan våra diplomatiska och militära grenar.

Rex Tillerson betonar att det finns en enighet.

– När jag vaknar om morgonen är det första jag tänker på våra medborgares säkerhet. President Trump och hans administration kommer fortsätta framåt som ett gemensamt lag.

Haley nämns som efterträdare

För drygt två veckor sedan meddelade Tillerson överraskande att USA försökte föra diplomatiska samtal med Nordkorea. Något som Trump snabbt tog avstånd ifrån på Twitter.

”Jag berättade för Rex Tillerson, vår underbara utrikesminister, att han slösar sin tid på att försöka förhandla med ’Little Rocket Man’. Spara på din energi Rex, vi kommer att göra vad som måste göra”, skrev Trump.

Enligt Nicholas Burns, tidigare anställd inom George W Bushs administration, är den påstådda konflikten mellan Tillerson och Trump mycket skadlig.

– Trump fullständigt underminerar Tillerson med sina tweets. Det ger allmänheten uppfattningen att Tillerson inte har någon tillförlitligt relation till presidenten, vilket är mycket skadligt, säger Burns till NBC News.

Dock spekuleras det inom administrationen att USA:s FN-ambassadör Nikki Haley skulle komma att tillträda som utrikesminister om Tillerson lämnar.

Säkert är dock att Trump har haft en ovanligt hög omsättning bland sin administration sedan han tillträdde som president i januari.

Bland annat har han bytt ut både sin nationella säkerhetsrådgivare, sin chefsstrateg, stabschefen, presschef och pressekreterare och FBI-chefen.

Trump själv bemötte NBC:s uppgifter i sedvanlig ordning med en tweet:

Publicerad:

LÄS VIDARE