L föreslår satsning på yrkeshögskolan

Av:  TT

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Utbyggda lärlingsutbildningar, fler platser på yrkeshögskolan, tvååriga yrkesutbildningar och fler skolämnen som är renodlat praktiska. Det föreslår Liberalerna på Dagens Nyheters debattsida.

Liberalerna vill uppvärdera praktisk kunskap och yrkesfärdigheter för att fler ska kunna komma in på arbetsmarknaden. Nu presenterar partiledaren Nyamko Sabuni och riksdagsledamöterna Roger Haddad och Arman Teimouri fyra reformförslag.

L vill bland annat bygga ut lärlingsutbildningarna till hantverksyrken. De vill också att arbetsgivare och branscher tar ett större ansvar och exempelvis antar lärlingen direkt i stället för att det ska ske via skolan.

Liberalerna föreslår också en satsning på fler platser på yrkeshögskolan, för att öka yrkeskompetensen och för att fler ska komma ut på arbetsmarknaden. Därtill vill partiet införa tvååriga yrkesutbildningar utan krav på gymnasieexamen, med fokus på bristyrken.

Vidare anser L att grundskolan blivit allt mer fokuserad på teori och att även elever som föredrar praktiska ämnen måste få möjlighet att lyckas. Partiet förslår därför att skolämnen som exempelvis slöjd, idrott och hälsa samt hem- och konsumentkunskap ska renodlas från omfattande teoretiska krav.

Publisert: