Brandrök från kust till kust i USA

Martin Yngve/TT

Publicerad 2021-07-21

Röken från skogsbränderna ligger tjock över Manhattan i New York.

De stora skogsbränderna i västra Nordamerika fortsätter med oförtruten kraft.

Samtidigt har röken nu nått USA:s östkust.

Hettan ligger kvar över västra Kanada och vinden har tilltagit. Det ger syre åt de många bränderna som fortsätter att härja. I provinsen British Columbia rör det sig just nu om runt 300 bränder, varav över 80 inte är under kontroll.

Ett nödläge har utlysts och 5 700 personer har evakuerats, med ytterligare 32 000 i farozonen.

– Snälla, ha en evakueringsplan klar för era familjer. Efter 20 års erfarenhet med att bekämpa bränder vet jag att jag hade evakuerat min familj om en sådan order kom i dag, säger British Columbias ansvarige för skogsbrandsbekämpningen, Cliff Chapman, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Ett maraton”

I USA härjar omkring 80 bränder, som tillsammans täcker ett område på drygt 520 000 hektar. Störst av dem är den stora så kallade Bootleg-branden, som täcker ett område på 150 000 hektar i delstaten Oregon.

2 200 brandbekämpare har lyckats sätta upp begränsningslinjer för en tredjedel av branden, som sprider sig både norrut och österut och beräknas fortsätta att brinna i veckor.

– Att bekämpa den här branden är ett maraton, inte en sprint. Vi kommer att hålla på så länge det behövs för att få kontroll över det här monstret, säger insatsledaren Rob Allen enligt Reuters.

Farlig luft i New York

Alltmedan skogen brinner sprids röken över kontinenten. I såväl USA som Kanada varnar myndigheterna för hälsofarlig luft – från Idaho till Detroit och Ottawa och vidare till Atlantkusten.

Där, från Maine i norr och ner mot huvudstaden Washington DC, ligger röken i ett på sina ställen tre kilometer tjockt band omkring en mil upp i luften.

Men delar av röken ligger mycket lågt, och flera städer längs östkusten har utfärdat varningar för dålig luft. I bland annat New York och Philadelphia varnas för hälsorisker och att halten av partiklar är nio gånger över gränsen för Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer.

ANNONS